ŠTRAJKOVI I PROTESTI U ITALIJI: Nova pravila izazvala nezadovoljstvo

Milica Ostojić - Dopisnik iz Rima

15. 10. 2021. u 20:37

DANAS stupaju na snagu pravila o posedovanju sanitarne karte o imunizaciji za ulazak na posao u Italiji.

ШТРАЈКОВИ И ПРОТЕСТИ У ИТАЛИЈИ: Нова правила изазвала незадовољство

Foto: EPA/GIUSEPPE LAMI

Zbog toga su otpočeli protesti i štrajkovi, uz poruke “ne zelena karta”, “ne vakcina”.

Iako je u Italiji sa obe doze vakcinisano već 80,80 odsto građana iznad 12 godina, uvek ostaje onaj manji broj koji proizvodi buku, proteste i ne malo nasilničke, štrajkove, a to donosi nevolje poslodavcima, odsustvo radnika znači smanjenu proizvodnju i lanac posledica sa ogromnim ekonomskim gubitkom.

Od rane zore započeli su štrajkovi u brojnim lukama duž Apeninskog poluostrva, od Đenove, Trsta, Pezara, Ankone, lučki radnici i kamiondžije koji protestvuju blokirali su prilaze lukama a osim njih i onaj deo stanovnika koji živi sa devizom “ne zelena karta”, među njima iako je to manjina ima i sanitarnih radnika, studenata, trgovaca, taksista i raznih drugih kategorija.

Ko želi da radi mogao je da uđe na posao jer ima dokaz da je imunozovan ali „je pitanje štrajkova pitanje principa”, pa protestvuju u znak solidarnosti sa kolegama koji je ne poseduju, a traži im se zelena karta za ulazak na posao.

Procenjuje se da oko 25 posto autoprevoznika nema zelenu kartu, a među njima i veliki broj stranaca koji su došli da rade u Italiji, a primili su vakcinu u svojoj zemlji kao što je “Sputnjik”, a koju kako evropska i italijanska agencija za lekove i dalje ne priznaju. Da apsurd bude veći, danas kada su štrajkovi autoprevoznika započeli izašlo je obaveštenje od Vlade da “strani prevoznici Tir sa vakcinom “Sputnjik” mogu dovesti svoj kamion do destinacije u Italiji, ali ne mogu učestvovati u operaciji utovara i istovara robe, te aktivnosti mogu da obavljaju samo oni koji poseduju zelenu kartu”.

Za sutra se najavljuju masovni protesti “No Vax” , “No Green Pass”, na oko 120 lokaliteta u Italiji za koje su nadležni odobrili mesta za proteste, ali samo na određenim trgovima bez invazije na okolni prostor (što se dogodilo u Rimu 9. oktobra). Tako je italijanski nacionalni Komitet za red i bezbednost ustanovio pravilo da se ne mogu naknadno reorganizovati demonstranti kada se završi protest, a nadgledanje će biti i sa zemlje i sa neba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna