TV VODITELJ SASTAVLJA VLADU: Smena vlasti u Bugarskoj nakon rezultata izbora

I. S.

14. 07. 2021. u 22:49

MA šta se ubuduće događalo na bugarskoj političkoj sceni, jedno je sigurno: dosadašnji premijer Bojko Borisov i njegova stranka desnog centra GERB neće više biti na vlasti. Britanski "Fajnenšel tajms" konstatuje da "zbog toga Bugari i Evropljani imaju razloga da se raduju".

ТВ ВОДИТЕЉ САСТАВЉА ВЛАДУ: Смена власти у Бугарској након резултата избора

Foto Tanjug/AP

Na potezu je sada Slavi Trifonov, folk pevač i popularni TV voditelj, koji će pokušati da formira vladu. Njegova antielitistička partija "Postoji takav narod" (ITN) na prvom je mestu posle izbora prošle nedelje sa otprilike četvrtinom osvojenog biračkog tela.

Ova krajnje nekonvencionalna stranka nema politički program, a imena njenih članova nisu ni prepoznatljiva Bugarima. Partija nije čak vodila ni političku kampanju. Dan posle izbora, bez konsultacija sa druge dve reformističke stranke, Trifonov je rekao da će ITN pokušati da vlada sam, ali to je praktično nemoguće, osim ako se ne formira manjinska vlada. Analitičari veruju da će ITN formirati vladu sa Demokratskom Bugarskom i strankom "Ustanite! Mafija napolje". U parlamentu ima 240 poslanika i za većinu od 121. Trifonovu je neophodna podrška svake antitrežimske stranke koja je prešla cenzus.

Najviše glasova na izborima osvojila je stranka "Postoji takav narod", Slavija Trifonova - 24,08 odsto. Druga je koalicija GERB-UDf Borisa sa 23,51 odsto, a za njom sledi Bugarska socijalistička partija sa 13,39 odsto. Konačni rezultati i raspodela mesta u parlamentu biće objavljeni sutra.

Vladavina Bojka Borisova donela je zvaničnoj Sofiji lošu reputaciju u Briselu, koji ju je izjednačio sa autokratijom koja prema EU vlada u Mađarskoj i Poljskoj. Raširena korupcija i zloupotreba fondova EU sputavali su ovu, najsiromašniju zemlju Unije i značajno usporili njen ekonomski razvoj. Mnogi smatraju da se održao zahvaljujući podršci nemačke kancelarke Angele Merkel, koja mu je pružala političku zaštitu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja