OPET PROVOCIRAJU RUSE: Počinju velike vojne vežbe na Crnom moru

Novosti online

11. 07. 2021. u 09:25

NEDALEKO od bugarskog grada Varne, na obali Crnog mora, počinju velike vojne vežbe "Briz-2021" ("Povetarac"). Učestvovaće vojnici iz 14 zemalja, pre svega članica NATO, ali i Ukrajine.

ОПЕТ ПРОВОЦИРАЈУ РУСЕ: Почињу велике војне вежбе на Црном мору

Foto: Jutjub/Military Footage Archive - MFA

Kako je saopštila pres-služba bugarskog Ministarstva odbrane, u manevrima učestvuje 30 borbenih i pomoćnih brodova, tri aviona, osam helikoptera i oko 2.000 pripadnika oružanih snaga članica NATO - Bugarske, kao i Albanije, Velike Britanije, Gruzije, Grčke, Italije, Španije, Letonije, Poljske, Rumunije, SAD, Turske, ali i Ukrajine.

Na manevrima je predviđeno i učešće Druge stalne vojnopomorske NATO grupe i Druge stalne NATO grupe za uklanjanje mina.

Cilj je uvežbavanje saradnje u internacionalnoj sredini uz aktivno učešće lokalnih organa vlasti i civilnih organizacija kako bi se podigao nivo operativne kompatibilnosti i saradnje između mornarica.

Vežbe su planske i odvijaju se u skladu sa standardima i procedurama NATO, navodi se u saopštenju. Trajaće do 19. jula i održavaće se u teritorijalnim vodama i ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Bugarske.

Podsetimo, u Crnom moru su održane međunarodne vojne vežbe Ukrajine i NATO „Morski povetarac“ ("Si briz"). U vežbama, koje su završene juče, učestvovalo je 5.000 vojnika, 40 aviona i 32 broda iz 32 zemlje, uključujući Ukrajinu, SAD i zemlje članice NATO-a.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)