BIL GEJTS GRADI NUKLEARNI REAKTOR: Postrojenje će koštati oko milijardu dolara

Novosti online

03. 06. 2021. u 12:24

FABRIKE za napredne nuklearne reaktore milijardera Bila Gejtsa TerraPower i PacifiCorp odabrale su Vajoming za pokretanje prvog projekta reaktora hlađenog natrijumom na mestu zatvorenog postrojenja na ugalj.

БИЛ ГЕЈТС ГРАДИ НУКЛЕАРНИ РЕАКТОР: Постројење ће коштати око милијарду долара

Foto: AP Photo/Nati Harnik, File

TerraPower, koju je osnovao Gejts pre otprilike 15 godina, i elektroenergetska fabrika PacifiCorp, najavile su da će se tačno mesto postrojenja znati do kraja godine.

Neki takve male napredne reaktore, koji rade na drugačija goriva od tradicionalnih, smatraju tehnologijom koja može nadomestiti povremene izvore energije poput vetra i sunca za smanjenje emisija koje uzrokuju klimatske promene.

Projekt sadrži brzi 345-megavatni reaktor, čije bi hlađenje rastopljenim natrijumom moglo da poveća snagu na 500 megavati tokom najveće potrebe za energijom. Postrojenje bi trebalo da košta oko milijardu dolara.     

Krajem prošle godine američko Ministarstvo energetike dodelilo je TerraPoweru 80 miliona dolara početnih sredstava za demonstraciju ove tehnologije i obećalo da će u sledećih godina dodeliti dodatna sredstva.

Stručnjaci za nuklearnu energiju upozorili su da napredni reaktori mogu da imaju veće rizike od konvencionalnih. Gorivo za mnoge napredne reaktore moralo bi da se obogaćuje mnogo višom stopom od konvencionalnog goriva, što znači da bi lanac snabdevanja gorivom mogao da bude privlačna meta za militante koji žele da stvore sirovo nuklearno oružje.

Osim dovođenja električne energije bez ugljenika na mrežu, senator iz Vajominga Džon Baraso rekao je da bi izgradnja ovog projekta mogla da podigne nekadašnju aktivnu industriju rudarstva urana u državi.     

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!