OPASAN ŽIVOT ZA NEPALCE I FILIPINCE U HRVATSKOJ: Kukom i motkom po strancima

Sve je više napada na strane radnike, pogotovo u Zagrebu dok su u Istri bezbedni.

ОПАСАН ЖИВОТ ЗА НЕПАЛЦЕ И ФИЛИПИНЦЕ У ХРВАТСКОЈ: Куком и мотком по странцима

Foto: Printskrin/Jutjub/Marin Vlasic

Dok svakodnevno iz Nepala, sa Filipina i iz drugih azijskih zemalja stiže u Hrvatsku sve više radnika, napadi na strance su gotovo postali uobičajeni. Od ukupnog broja žrtava nasilja sedam odsto su baš strani radnici, a zagrebačka policija beleži veliki rast slučajeva gde su pretučeni stranci zbog boje kože, ali i zbog novca. Neki završavaju i u bolnicama sa teškim ozledama, a neki „srećniji“ su samo opljačkani. Huligani naručuju hranu preko aplikacija i kada im je dostavljaju strani radnici traže od njih novce i fizički ih zlostavljaju.

Udruženje Nepalaca u Hrvatskoj zatražilo je od vlade da poduzme stroge mere, a Simon Lama, predsednik tog udruženja apelira da se stvore uslovi za njihovu bezbednost. Netrpeljivost prema strancima oseća se i u nekim političkim strankama sa krajnje desnog spektra, pa Domovinski pokret koji ima sedište u Vukovaru gradi izbornu platformu pred skore izbore na tezi da ugroženosti od stranih radniku. Pogotovo je to aktualizirano nakon što su krijumčari ljudi koji prevoze strance skrivili teške saobraćajne nesreće u kojima su poginuli hrvatski državljani koji su se u krivo vreme i na krivom mestu našli na cesti.

U zaštiti stranaca predlaže se da bude povećan broj policajaca u hrvatskim gradovima koji će pogotovo u noći kontrolisati ulice. Kada se zna da policija već sada ima 30 odsto manje policajaca nego što su stvarne potrebe to je u ovom času nerealno. I veliki sindikati u Hrvatskoj osudili su verbalne i fizičke napade na strance, a zahtevaju nultu toleranciju na nasilje i pooštravanje kazni za napadače. „Napade motivisane isključivo bojom kože ili etničkom pripadnosti treba posebno strogo kažnjavati“, smatraju sindikalisti i predlažu da  strani radnici osnuju vlastiti sindikat.

Sve više dižu glas u zaštiti stranaca i poznati u Hrvatskoj i tvrde da je vređanje Nepalaca i drugih vređanje brojnih gastarbajtera koji su iz Hrvatske otišli raditi širom sveta. Trend odlaska Hrvata pre svega u Nemačku i Irsku se nastavlja, a gotovo da nema fizičkih napada na njih, kao što je povećan trend nasilja nad strancima u Hrvatskoj.

Ipak, ima i dobrih primera, naročito u Istri gde je sve više stranaca koji rade u građevinarstvu i turizmu. Uslovi rada su im dobri, smeštaj obezbeđen i kvalitetan, a poslodavci izvršavaju sve preuzete obaveze. Strani radnici koji rade u građevinarstvu zarade i do 1500 evra, pa mnogima ostaje dovoljno novca da šalje svojim porodicama.

Godišnje se izda oko 150.000 radnih dozvola za strance, a procena je da će potreba za radnicima biti sve veća. U severnoj Hrvatskoj već čine 10 odsto svih zaposlenih, a nova zakonska rešenja idu prema tome da bude brži i lakši put do dozvola za rad. U pripremi je i novi zakon o strancima koji će omogućiti razne zloupotrebe kod zapošljavanja, a ministarstvo unutrašnjih poslova će propisati uslove za smeštaj stranaca. Time bi se izbeglo, što je u Zagrebu čest slučaj, da dvadesetak stranaca živi u jednoj sobi, a predviđene su kazne do 1000 evra za sve koji će prekršiti zakon.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave