NAUKA KREIRA BOLJI ŽIVOT: Institut "Siniša Stanković" obeležio 76 godina postojanja

Lj.B.

01. 06. 2023. u 12:38

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović, izjavila je da je će Vlada Srbije raditi na tome da obezbedi što bolje uslove za rad naučnika.

НАУКА КРЕИРА БОЉИ ЖИВОТ: Институт Синиша Станковић обележио 76 година постојања

ministarstvo nauke

Begović je, na obeležavanju 76 godina Instituta za biološka istraživanja "Siniša Stanković", kazala da postoji svest da je potrebna podrška, kako u finansiranju infrastrukture, tako i u saradnji među naučnicima i institucijama, pa će se iz tih razloga, raditi na mnogim platformama kako bi se nauka inkorporirala u sve segmente društva.

Prema rečima Begovićeve, znanje koje se stvara u laboratorijama širom sveta, počinje da utiče i na ekonomiju država, ali i na kreiranje boljeg života za čitavo stanovništvo.

- Nauka je ta koja je dobila moć da transformiše industriju, ekonomiju i društvo u celini - kazala je ministarka.

Begovićeva je naglasila i da je IBIS S od velikog značaja za naučni razvoj i inovacije i čestitala je svim zaposlenima u tom institutu koji su doprineli da biologija živi u Srbiji.

U saopštenju ministarstva se navodi da je potpredsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), akademik Zoran Popović na obeležavanja godišnjice IBIS S-a ukazao na značaj ulaganja u naučni sektor i izrazio zadovoljstvo rastućom podrškom koju nauka dobija od Srbije.

Dodaje se da je prorektor za finansije Univerziteta u Beogradu Zorica Vujić ocenila je da je doprinos IBIS S-a, kao jednog od vodećih instituta, za vidljivost i prepoznatljivost nauke i istraživanja u Srbiji nemerljiva.

Podseća se da je IBIS S vodeća naučna institucija u Srbiji, u oblasti bioloških nauka, i da su naučna istraživanja u institutu prevashodno orijentisana na fundamentalna i multidisciplinarna u različitim biološkim disciplinama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna