EKSKLUZIVNO Kolm Mini: Naučio sam šta znači patiti zbog umetnosti

NIKOLA DRAŽOVIĆ

14. 03. 2021. u 13:45

KO je tokom devedesetih godina prošlog veka odrastao uz serijale čuvene franšize "Zvezdane staze" - "Sledeća generacija" i "Stanica: Duboki svemir 9", nemoguće je da ne zna za poručnika Majlsa O'Brajana.

ЕКСКЛУЗИВНО Колм Мини: Научио сам шта значи патити због уметности

Foto Epik drama/Promo

Uz Moldera i Skali, i ostatak saboraca iz velikog mračnog svemira, verovatno jednog od nezaobilaznih likova naučne fantastike koji su obeležili poslednju deceniju prethodnog veka na našim malim ekranima. Riđokosom Ircu, nominovanom za jedan Zlatni globus, glumcu Kolmu Miniju, putovanja kroz vreme izgleda su zapisana u genetskom kodu. Tako nas je 30 godina posle premijernog leta legendarnim svemirskim brodom Enterprajz u bespuća kosmosa, serijom "Stisak Singapura", koju od 7. marta pratimo na kanalu Epik Drama (nedeljom od 21.00), ovog puta poveo - u prošlost.

U ekskluzivnom razgovoru za "TV novosti", zvezda serijala o bogatoj britanskoj porodici, zatečenoj usred japanske invazije na Singapur, otkriva da je snimanje "Stiska Singapura" za njega bio veći izazov od borbe sa Klingoncima.

- Stara glumačka fraza "patiti zbog umetnosti" čini mi se najprikladnijom za sve izazove sa kojima smo se sureli na setu u Maleziji. Radili smo u neverovatnim uslovima. Period koji serija obrađuje je zaista predivan i siguran sam da će gledaoci biti oduševljeni onim što će videti na malim ekranima. Ali, samo mi znamo kako je izgledalo glumiti glamur pred kamerama, utegnuti u stroga britanska odela, na malezijskih 40 stepeni Celzijusa, uz vlažnost vazduha veću od 90 odsto. Pakao je preblaga reč da bi se to opisalo - uz smeh Mini opisuje utiske sa snimanja serije u kojoj glumi majora Brendana Arčera, zaduženog za nadzor podružnice kompanije Bleket i Veb u vlasništvu njegovih bogatih, arogantnih i pohlepnih gazda.

* Izuzmemo li tu vrućinu, koji deo rada na seriji "Stisak Singapura" biste opisali kao najveći izazov?

- Teško bi mi bilo da se odlučim da li je to bila scena u kojoj sam nekoliko trenutaka posle monsuna, kada se u Maleziji podigne nezamisliva sparina, morao da nosim kostim đavola, ili onaj kada mi je moj pas na setu umalo otkinuo prst. Pamtiću ovu seriju veoma dugo (smeh). Naime, major Arčer ima psa koji nije bio uvek lak za saradnju. Zanimljivo je da u Maleziji nemaju trenirane životinje koje možete da koristite na setu. Inače, obožavam pse, ali ovaj je bio prilično neobičnog karaktera. Jednu scenu morali smo da ponovimo čak 18 puta, jer on jednostavno tog dana nije bio zainteresovan za saradnju. Poenta je bila da je trebalo da me prati uz stepenice, što on nije hteo. Pokušao sam da ga namamim i kobasicama i poslasticama, ali džaba. Na kraju sam za njegovu ogrlicu vezao silk za udice i snažno povukao ka sebi. U tom trenutku, on je poleteo svom silinom, i umalo mi otkinuo prst oko kog je silk bio obmotan.

Foto Epik drama/Promo

* Deluje da će vam Malezija dugo ostati u sećanju. Da li vam je pošlo za rukom da se makar na trenutak osetite kao Britanac u Singapuru?

- U potpunosti. Siguran sam da bi Britanci u takvim uslovima bili obučeni baš kao mi na setu. Jer, status ne zna za vrućinu ni za klimu. Važno je u svakom trenutku biti - klasa. Tako da sam i ja pred kamerama nosio skupocena debela britanska odela, ali čim bi se čulo čuveno "Rez", trčao bih u prikolicu da se presvučem u široki šorts. Ipak, scenu u kojoj me je vlasnik kompanije naterao da na proslavi nosim kostim đavola, šiven od teškog crvenog somota, sa sve ogrtačem i maskom za glavu, nikada neću zaboraviti. Ovo je bio moj prvi put u Maleziji i zaista sam se oduševio zemljom. Osim klime, sve je predivno. Bar ono što sam video dok sam kroz naočare za sunce posmatrao iz klimatizovanog automobila. Jednom sam se tako zaneo i sa naočarima izašao iz kola. Istog trenutka se na njima uhvatila para i bilo je nemoguće videti prst pred očima. Mogu samo da zamislim kako je bilo Britancima u Singapuru za vreme Drugog svetskog rata, kada nisu postojali klima uređaji (smeh).

* Ipak, ovo vam je bila prilika da iz prve ruke doživite jednu potpuno nepoznatu kulturu i istorijski period?

- Arčer je tako intrigantan lik. Oduvek sam želeo da snimim dramu iz Drugog svetskog rata i ovo mi je bilo ostvarenje tog sna. U početku nisam dobro razumeo majora, ali onda sam pročitao "Nevolje", što je prva iz trilogije knjiga Farelovog "Britanskog carstva", na kojima je zasnovana serija i to mi je mnogo pomoglo da sagledam tu situaciju i uslove u kojima se razvijao njegov lik. U prvoj knjizi majora zatičemo pre nego što je došao u Singapur. Ta priča smeštena je u Irsku 1920, a major, koji je Englez, u njoj ima istaknuto mesto, i objašnjava se mnogo toga što je proživeo u Singapuru 20 godina kasnije. Ključan trenutak za njegov lik je u stvari gubitak voljene osobe, nakon čega on samo leluja kroz život, ne dozvolivši sebi u bilo kom trenutku da se oporavi od snažnog postraumatskog stresa koji je tada doživeo.

* Šta ga odvodi u Singapur?

- Upravo ta nesnađenost u životu i odsustvo za bilo čime što bi njegov život u Londonu učinilo srećnim i zanimljivim. Kada nasledi bogatstvo od tetke, odlazi u Singapur i tamo postaje nadzornik na plantaži kaučuka u vlasništvu bogate britanske porodične firme. Smatra da su Bleketovi, njegove gazde, odvratni, ali nekako podnosi njihovu samoživost i razmaženost. Ima stav "živi i pusti da živi", ali nije potpuno pokoran.

* Kojom magijom će "Stisak Singapura" zavesti gledaoce?

- Čini mi se da serija ima odličnu kombinaciju koju sa sobom donosi kostimirana epoha, daleki Istok, odlična glumačka postavka i, što je najvažnije, scenario dostojan priče iz romana. Često upoređujem posao glumca sa onim što rade muzičari. Kada dobijete prelepo napisane note, nemoguće je da loše svirate. A note za "Stisak Singapura" sviraju prelepu melodiju.

* U Maleziji su i dalje prisutni ostaci nekadašnje kolonijalne vladavine. Možete li nam reći nešto više o lokacijama na kojima ste snimali?

- Impresivna kuća Bleketovih bila je bivša rezidencija britanskog visokog komesara, a kasnije je preimenovana u sve i svašta, uključujući i hotel i restoran. To je lepa kuća na vrhu brda, okružena botaničkim baštama. Kada ste u kostimu i uđete na takvo mesto, to je sjajan ključ za karakter. Po završetku snimanja bio sam toliko oduševljen svime što sam tamo doživeo da sam morao da pozovem suprugu i ćerku da mi se pridruže kako bismo zajedno obišli Vijetnam i Kambodžu.

Foto Epik drama/Promo

ŠPANIJA, MORE I MASLINE

* PROŠLE su skoro tri decenije otkako smo vas gledali u "Zvezdanim stazama". Kako vam se sada čini taj period sa ove distance, da li se nešto promenilo u svetu glume tokom svih ovih godina?

- Rado se i dalje vraćam toj fazi moje karijere. Volim u šali da kažem da sam skoro čitavu deceniju proveo u svemiru, leteći među zvezdama. Zaista prelepa sećanja me vežu za to vreme. "Zvezdane staze" su jedan od retkih TV fenomena koji ima tako posvećenu i ozbiljnu armiju obožavaoca. A kada je reč o glumi, nije se mnogo promenilo. Radim punom parom i radim mnogo. Zakleo sam se sebi da ću početi da odbijam uloge, ali to je prokletstvo glumaca. Ne možete reći "ne" lepoj ulozi. Ipak, pokušavam da imam nekoliko meseci odmora leti. Podelio sam život između Los Anđelesa i Španije, pri čemu mnogo volim to vreme tokom leta koje provodim sa suprugom u Španiji, jer me ona poput prave domaćice "upregne" da obavljam sve kućne poslove koji se očekuju od muškarca. Tako smo prošle godine prvi put presovali svoje masline. Svi smo bili napolju i brali masline. Supruga, ćerka i ja. Bilo je to nezaboravno iskustvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju