ŽRTVE LOŠIH IZBORA: Glumac Vladimir Gvojić, dobitnik nagrade "Car Konstantin" u Nišu za ulogu pljačkaša u filmu "A. S." Milene Grujić

A. POPADIĆ

28. 10. 2020. u 11:36

NA nedavno završenim Niškim filmskim susretima tek drugi put u istoriji festivala dogodilo se da je nagradu "Car Konstantin" dobio glumac koji nije završio glumačku akademiju. Ova čast, posle Pavla Vuisića, pripala je mladom glumcu Vladimiru Gvojiću za ulogu Saleta u filmu "A. S." Milene Grujić, jer, po oceni žirija, "suptilnim tumačenjem lika uspeva da svu tragičnost uvede laganim, nenametljivim sredstvima".

ЖРТВЕ ЛОШИХ ИЗБОРА: Глумац Владимир Гвојић, добитник награде Цар Константин у Нишу за улогу пљачкаша у филму А. С. Милене Грујић

Glumci Nikola Šurbanović i Gvojić sa rediteljkom / Foto Vanja Keser

- Kada sam pošao na festival nisam ni mogao da zamislim da će se tako završiti. Teško mi je da objasnim koliku čast, a s druge strane i poniznost osećam što sam dobio nagradu koju su pre mene dobijali sve sami velikani našeg glumišta - kazao je, za "Novosti", Vladimir Gvojić, kome je ovo, posle niza kratkih ostvarenja, prva glavna uloga u dugometražnom filmu.

Na Niškom festivalu trijumfovali su debitantski filmovi i mladi glumci, a Vladimira pitamo da li je to najava nekog novog talasa?

- Ovakva podela priznanja je zaista neobična pojava na festivalima. Nadam se da ona ne svedoči samo o tome da je ove godine ponuda bila slaba, pa su nagrade otišle debitantima, već da dolazi novi talas autora koji će ponuditi nove poetike publici i onima koji vole film.

Film "A. S." govori o pljački koja je pošla naopako, pa glavni junak upada u stan i uzima nevinu devojku za taoca. Ipak, Vladimirov junak nije tipičan zlikovac, već neko sa kim publika može da se poistoveti, žrtva vremena i tragičnih okolnosti...

- Sale je nesumnjivo učinio loše stvari, ali sam pokušao da objasnim kako jedan lik, koji uopšte nije zao, dođe u situaciju u kojoj nema izbora, nego da počini kriminalno delo - objašnjava Gvojić.

Kaže da je zadovoljan onim što je uradio do sada, jer "za nekog ko nije školovani glumac, već 13 godina bez prestanka radi i razvija se u kratkim, ali i u dugometražnim filmovima".

- Gotovo 60 odsto filmova koji se prave kod nas su niskobudžetni, navikao sam se na takve okolnosti, ali se i dalje nadam da to neće trajati zauvek. Naime, takav posao je zaista naporan i za glumce i za tehničku ekipu, koja mora da izmisli uslove kojih nema. Zato je i tehnička ekipa jednako zaslužna za ovo moje priznanje koliko i autorska.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024