OD SIROMAŠNOG MLADIĆA DO KRALJA ROKA: Bespoštedna biografija Elvisa Prislija

D.B.M.

26. 09. 2020. u 09:53

POSLE veoma popularnih knjiga o DŽonu Lenonu, Eriku Kleptonu, Brusu Springstinu, britanski novinar i pisac Rej Konoli ispisao je biografiju još jedne muzičke ikone.

ОД СИРОМАШНОГ МЛАДИЋА ДО КРАЉА РОКА: Беспоштедна биографија Елвиса Прислија

Foto: AP

 U knjizi "Biti Elvis", koju je upravo objavila "Laguna" ispričao je priču o životu najvoljenijeg pevača Elvisa Prislija - od siromaštva do neviđene slave - zasnovanu na detaljnom istraživanju.

Konoli daje svež pogled na njegovu karijeru, smeštajući ga, četrdeset godina nakon njegove smrti, ne samo pod drečava neonska svetla Las Vegasa već i na američki Jug sredinom proteklog veka. Konoli, koji je intervjuisao Elvisa 1969, predstavlja muzičara koji je iz siromaštva u Tupelu u Misisipiju dostigao neviđenu slavu preko noći, Frenka Sinatru smenio sa trona, a zatim inspirisao Bitlse.

Govoreći o muzici, pesmama i koncertima, kao i o njegovom privatnom životu koji će se kasnije potpuno otrgnuti kontroli, služeći se intervjuima sa DŽonom Lenonom, Bobom Dilanom, Bi Bi Kingom, Semom Filipsom i Rojem Orbisonom, Konoli je stvorio jedan od najvernijih portreta ovog kulturnog fenomena.

Knjigu je preveo Dejan Cukić, koji je na taj način želeo "da najzad pronikne u magiju prve istinski planetarne rokenrol zvezde".

- Pripadam generaciji koja je Elvisa upoznavala preko loših holivudskih filmova i estradnih nastupa "teške kategorije". Ipak, gajili smo poštovanje prema njemu "iz druge ruke" jer su svi naši heroji, "Bitlsi", "Stounsi", Dilan i ostali, uvek navodili Elvisov uticaj kao presudnu iskru pokretanja njihovih karijera. Konoli je ozbiljan novinar i, kao u knjizi "Biti DŽon Lenon", on nije dopustio da ga lična naklonost spreči u razotkrivanju nekih često neprijatnih činjenica. Zato nam je ispričao jednu istinski tragičnu priču o nestvarnom talentu uhvaćenom u vrtlog poslovnih manipulacija i sopstvenog nasleđa. Priča o Elvisu nosi ključ razumevanja ne samo njegove "kraljevske" karijere već i mnogih rokerskih tragedija koje su sledile.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

SAUČEŠĆE PORODICAMA, IZDRŽITE Poznati potreseni masakrom na Cetinju - brojne objave na mrežama, otkazani nastupi