ZAJEČARSKOM GLUMCU U SPOMEN: Nenad Ciganović zaječarska duša u 99 pozorišnih likova

S. M. J.

19. 05. 2023. u 10:47

Izložbom “Nenad Ciganović - zaječarska duša u 99 pozorišnih likova” autorke Marije Simonović, istoričarke umetnosti u Pozorišnom muzeju u Zaječaru obeleženo je 88 godina od rođenja i 20 godina od smrti ovog istaknutog glumca zaječarskog pozorišta, koji se rodio i umro 18. maja.

ЗАЈЕЧАРСКОМ ГЛУМЦУ У СПОМЕН:  Ненад Цигановић зајечарска душа у 99 позоришних ликова

Foto: Pozorište "Zoran Radmilović"

“Cilj Pozorišnog muzeja je da sačuva uspomenu na bogatu pozorišnu tradiciju Zaječara a jedan od glumaca kojima se ponosimo je Nenad Ciganović, koji je pored bogatog pozorišnog života imao i ozbiljnu karijeru u filmskoj i televizijskj produkciji”, rekao je Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog teatra i dodao da će letnja scena u dvorištu Pozorišnog muzeja, koja se uveliko radi, poneti ime Nenada Ciganovića.

O liku glumca koji je sa 12 godina stao na scenu zaječarskog teatra stao u predstavi "Kralj Betajnove" i do kraja karijere ostao veran pozorištu u Zaječaru govorio je Bora Dimitrijević, arheolog i kulturni poslenik Zaječara, kao i Nenadove ćerke Biljana i Jelena, a prikazani su i inserti iz pozorišnih predstava, filmova i tv serija u kojima je glumio.

Po zamisli autorke izložbe Marije Simonović, istoričarke umetnosti koja je bila i moderator ovog programa izložba obuhvata njegovu karijeru dugu pola veka i čak 99 predstava. Izložba će u zaječarskom Pozorišnom muzeju biti otvorena do kraja maja.

-Zahvaljujući pozorištu, filmu i televiziji mnogo sam putovao… Proputovao, što kamionima, vozovima, autobusima 96.720 km, snimao 20 dana u Americi… fajdu nisam imao.  Svuda sam odnosio po neki kamen sa „Popove plaže“, sitna, duhovita zaječarska zezanja, lasovačku rakiju i zaječarsku dušu - govorio je glumac Nenad Ciganović koji je duh Zaječara nosio sa sobom gde god je išao.

Nenad Ciganović igrao je u  17 filmova od kojih su najpoznatiji: "Kraljevski voz", "Timočka buna", "Jaguarov skok, "Osvajanje slobode", "Hajde da se volimo", "Tesna koža 3", a glumio je i u serijama "Majstori", "Povratak otpisanih", "Vruć vetar", "Bolji život", "Srećni ljudi", "Porodično blago" i drugim.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERI U ŠOKU: Srpski monah im otkrio kako je Darko Miličić uspeo, a on - zašto se odrekao košarke, kupio 10.000 riba i nokautirao konja