"GOSPOĐICA JULIJA" PRED NOVOSAĐANIMA: Dvorsko pozorište Burgtheater iz Beča otvoriće 49. INFANT

J. S.

30. 06. 2022. u 11:08

ČUVENA Strindbergova drama “Gospođica Julija” u izvođenju bečkog dvorskog pozorišta Burgtheater otvoriće ovogodišnji 49. INFANT, 10. septembra u 18 sati na sceni „Jovan Đorđević” u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Karte se mogu kupiti na biletarnici SNP po ceni od 800, 1.000 i 1.500 dinara. - saopšteno je danas iz Kulturnog centra Novog Sada.

ГОСПОЂИЦА ЈУЛИЈА ПРЕД НОВОСАЂАНИМА: Дворско позориште Burgtheater из Беча отвориће 49. ИНФАНТ

KCNS

Leta 1888. godine Avgustu Strindbergu nije trebalo mnogo vremena da napiše “Gospođicu Juliju”. Dramu je objavio između 22. jula i 10. avgusta, a u narednim nedeljama napisao je svoj čuveni predgovor:

„Kao moderni likovi koji žive u dobu tranzicije, u svakom slučaju užurbanije i histeričnije nego u vremenu koje mu je prethodilo, opisao sam svoje figure kao kolebljivije i raspadljivije od njihovih prethodnika, mešavinu starog i novog.ˮ Danas se ponovo nalazimo u periodu tranzicije, sve manje bezbedni i jednako izgubljeni kao Žan i Julija.

Teatar Burgtheater je prostor za živu umetničku razmenu sa načinima razmišljanja i oblicima izražavanja izvan naših unutrašnjih i spoljašnjih granica i ograničenja. Prvobitna stara scena pozorišta nalazila se na Mihaelovom trgu počev od 1748. godine, pa sve do svečanog otvaranja novog zdanja na Ringu 14. oktobra 1888. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!