STVORILA JE SNAŽNO DELO: U Kući legata održana komemoracija Mileni Jeftić Ničevoj Kostić

M. A. K.

04. 06. 2021. u 10:10

U BEOGRADSKOJ Kući legata, likovni i pozorišni znalci, porodica, prijatelji i poštovaoci, dostojanstveno su se oprostili od slikara, kostimografa, scenografa, kreatora lutaka - Milene Jeftić Ničeve Kostić (1943-2021), sahranjene prošlog četvrtka u rodnom Tomaševcu.

СТВОРИЛА ЈЕ СНАЖНО ДЕЛО: У Кући легата одржана комеморација Милени Јефтић Ничевој Костић

Foto Arhiva

Profesor Irina Subotić prisetila se njene jedinstvene pojave: male i nežne, a istovremeno snažne i moćne, podsećajući da je celu sebe davala umetnosti, jednako pozorišnoj i likovnoj, stvarajući delo koje je bilo snažno, upečatljivo, nezaboravno. O njenim velikim formatima, od 20.000 poteza, na kojima je rekonstruisala svet prirode, govorio je profesor Nikola Šuica.

Emotivno opraštanje od dugogodišnje prijateljice i saradnice, rediteljka Tatjana Mandić Rigonat završila je nadom da će se i poslednja dela, nastajala u vreme umetničine bolesti, naći na nekoj budućoj izložbi, upravo u Kući legata, koja baštini veliki deo njenog stvaralaštva. O tragu koji je ostavila decenijama radeći u pozorištu za decu, pričao je Igor Bojović, istakavši kako je Milena JNK nosilac nagrade za životno delo "Mali princ".

Viši kustos Kuće legata, Ana Popović Bodroža, naglasila je da ova kuća čuva 69 dela autorke koju je opisala kao vrednu, posvećenu, istinitu, istinoljubivu, pravdoljubivu, beskompromisnu - u potpunosti svoju. U prostoriji, u kojoj se odvijala komemoracija, čiji domaćin je bio direktor Kuće legata Filip Brusić Renaud, bila su izložena odabrana Milenina dela, među kojima i čuvene "Kale za Fridu Kalo".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri