MINISTAR MALI NAJAVIO: Penzije za 5,9 posto veće od januara, minimalna zarada raste za 6,6 odsto

Novosti online

10. 11. 2020. u 08:10

MINISTAR finansija Siniša Mali, gostujući u jutarnjem programu RTS, podsetio je građane Srbije koje sve mere je Srbija sprovodila od aprila meseca kada je krenuo prvi talas korona virus kako bi pomogla.

МИНИСТАР МАЛИ НАЈАВИО: Пензије за 5,9 посто веће од јануара, минимална зарада расте за 6,6 одсто

Foto: Printskrin

- Odmah kada je krenula pandemija virusa korona imali smo rebalans budžeta kada smo izdvojili 5,8 milijardi evra. Ogroman paket pomoći našoj privredi i građanima Srbije. Isplatili smo 5 minimalnih zarada u privatnom sektoru - naveo je Mali.

To se pokazalo kao dobar korak, istakao je Mali i dodao da je u drugom kvartalu ove godine stopa nezaposlenosti na istorijski najnižem nivou od 7,3 odsto.


Mali je takođe naveo da uprkos korona virusu Srbija jača svoje zdravstvene kapacitete.
- 9 milijardi dinara za izgradnju dve kovid bolnice, opremanje tih bolnica. Izdvojili smo novac za nove kapitalne projekte. Izdvojili smo novac za privrednike-rekao je ministar.

Ulagaće se novac i u kapitalne projekte kao što su završetak obilaznice oko Beograda i Moravski koridor. Predviđeno je i 5,1 milijarda za poljoprivrednike


Javni dug pod kontrolom, Srbija najbolja u Evropi

Ministar je dodao i da je javni dug potpuno pod kontrolom i da neće preći 60 odsto BDP-a, za razliku od nekih zemalja u kojima, kako kaže, javni dug ide i preko 150, 200 odsto.

Ministar je istakao i da će Srbija po stopi rasta biti najbolja u Evropi i istakao da će prema projekcijama MMF i Evropske komisije Srbija imati najveći kumulativni rast u naredne tri godine.


-Mi smo vodeći i to kažu i MMF i Evropska komisija... To znači da smo na pravi način sproveli reforme i ojačali našu ekonomiju-rekao je Mali.

- Na pravi način smo ojačali našu ekonomiju, a to je i bio cilj naše vlade još kako je godinama ranije govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić - rekao je Mali, pokazavši grafikone MMF i EK koje ukazuju da Srbiju očekuju dori rezultati.

Uskoro novi rebalans budžeta

Mali je najavio da će se uskoro pred Vladu Srbije naći novi rebalans budžeta.
- Planira se deficit od tri odsto, u dogovoru sa MMF, što daje dalje mogućnosti za smanjenje javnog duga. Nikada više novca neće ići u kapitalne investicije. 5,9 nam rastu penzije od januara, 6,6 raste minimalna zarada. Ići ćemo brzo sa objavom koliko nam rastu plate u javnom sektoru - najavio je Mali.

Zdravstvenim radnicima po 10.000 dinara

Ministar Mali naglašava da je doneta odluka i da se zdravstvenim radnicima da po 10.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U BELEKU, U HLADU BOROVE ŠUME: Veličanstveni hotel iz lanca poznatog po odličnoj usluzi, kvalitetu i bogatim sadržajima