EU PRED NOVOVIM ENERGETSKIM IZAZOVIMA: Stari kontinent u opasnosti od još jedne krize

Novosti online

26. 11. 2023. u 22:00

POČETAK sezone najveće potrošnje u Evropskoj uniji, usred rastuće tražnje iz Azije, mogao bi da poveća cene prirodnog gasa na kontinentu uprkos velikom snabdevanju tečnim prirodnim gasom (LNG) na globalnom nivou, navodi se u analizi portala "Oil prajs".

ЕУ ПРЕД НОВОВИМ ЕНЕРГЕТСКИМ ИЗАЗОВИМА: Стари континент у опасности од још једне кризе

Foto Tanjug/AP

Situacija je pogoršana nizom faktora, kao što su geopolitičke tenzije, uključujući nedavnu zaplenu broda. Huti su prošle nedelje zaplenili teretni brod povezan sa Izraelom, otvarajući novu dimenziju u ratu u Gazi između Izraela i Hamasa.

U izveštaju se navodi da izazovi u lancu snabdevanja, kao što su ograničenja u Panamskom kanalu i rizici u Sueckom kanalu, takođe izazivaju zabrinutost za globalnu isporuku LNG-a, kao i za cene.

-Ranjivost na bilo koju pojavu koja može da utiče na cene postala je kristalno jasna početkom nedelje kada su evropske referentne cene skočile nakon što su se pojavile vesti da su Huti zaplenili teretni brod u Crvenom moru, napisao je "Oil prajs", napominjući da je brod povezan sa izraelskom kompanijom, zbog čega je viđen kao znak moguće eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Prema izveštaju, koji se poziva na "Es end Pi Global", neki stručnjaci u industriji trgovine gasom veruju da cene LNG-a neće mnogo porasti, čak i u svetlu rastućih geopolitičkih rizika na Bliskom istoku.

Drugi stručnjaci navodno sugerišu da su vesti o transportu postale veoma važne za sve vrste roba u poslednje vreme zbog ograničenog kretanja Panamskim kanalom i rizičnijeg prolaska kroz Suecki kanal kao rezultat sukoba između Izraela i Hamasa.

-Azijski kupci američkog LNG-a takođe su tražili alternativne rute nakon ograničenog kretanja u ključnoj tački između Severne i Južne Amerike, za koju se očekuje da će povećati vozarine, navodi se u izveštaju.

Govoreći o snabdevanju, možda ga ima u izobilju, ali kao što je pokazao prošlogodišnji prekid u "Friportu", ovo obilje može da poremeti i samo jedan prekid. Eksplozija u ogromnoj američkoj fabrici za izvoz gasa prošlog juna zatvorila je postrojenje do kraja godine. "Friport", koji je činio desetinu evropskog uvoza LNG-a pre eksplozije, ponovo je otvoren tek u februaru ove godine. Viša sila dovela je do skoka cena gasa na kontinentu.

Uz pad temperatura tokom zime, cene gasa bi mogle da porastu u EU, dok bi globalne cene mogle biti otpornije, zaključio je "Oil prajs".

Topla zima prošle godine i napori EU da poveća zalihe pomogli su da se izbegne ponavljanje energetske krize iz 2021. godine, kada su cene gasa u regionu porasle više od 300 evra po megavat satu nakon odluke bloka da se udalji od ruskih energenata.

Cene gasa u Evropi bile su nestabilne ove nedelje pošto su trgovci odmerili veću potražnju za grejanjem u hladnijem vremenu zalihama u EU, koje su i dalje na visokom nivou. Prvomesečni holandski TTF prirodni gas fjučersi, merilo za evropsku trgovinu gasom, trgovali su se 1,3% niže u sredu po 44,66 dolara po megavat-satu od 11:04 GMT.

(rt.rs)

BONUS VIDEO - RUSKA PACIFIČKA FLOTA: Izvođenje vežbe odbrane Severnog morskog puta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024