EU VAGA ŽALBU NA TAKSU: Mađarska prijava zbog bugarskog nameta na gas još bez odgovora

Uvođenje takse u Bugarskoj na ruski gas, što bi moglo da dovede do poskupljenja plavog goriva u Mađarskoj i Srbiji, tema je koja ovih dana ozbljino zaokuplja pažnju u Briselu.

ЕУ ВАГА ЖАЛБУ НА ТАКСУ: Мађарска пријава због бугарског намета на гас још без одговора

Foto Tanjug/AP

Portparol Evropske komisije zadužen za energetska pitanja, Tim Mekfi, na pitanje "Novosti" kakva je sudbina mađarske žalbe na takvu odluku, uputio je na ranije dati odgovor u kome se sve još uvek razmatra.

- To je tema koju analiziramo. To je sada u bugarskom zakonodavstvu. Više službi iz EK to pažljivo ispituje. Konsultujemo se sa više zainteresovanih strana. Na ovom stadijumu ne možemo da damo više informacija. Unutrašnje konsultacije traju – izjavio je Mekfi.

Tema bugarske takse već danima drma kuloare Berlamona, gde je Mađarska uputila svoju žalbu. Ova zemlja zatražila je od EK da otvori pravni postupak protiv Bugarske zbog poreza koji je nedavno uvela na ruski gas koji putem gasovoda "Turski tok" prolazi kroz njenu teritoriju. 

- Mogu da potvrdim da smo protekle sedmice dobili pismo od mađarskih vlasti. Trenutno ga razmatramo – nije bio rečitiji Mekfi.

Nešto ranije, Tim Mekfi je poručio da troškovi koje fakturiše Bugarska za gas koji tranzitom prolazi ka Srbiji, Mađarskoj i Severnoj Makedoniji "predstavlja nacinonalnu meru, pa je zato na Bugarskoj da odluči gde će biti usmeren profit."

Sofija je, međutim, imala obavezu da pre nego što krene u takvu proceduru, o svemu obavesti nadležne službe unutar EU koje se bave usklađivanjem nacionalnih zakondavstava sa evropskim tekovinama. Da li je to i učinila, tek se sada ispituje u Briselu.

Očigledno je da je ova taksa, uvedena zbog toga da bi Bugari ekspresno nadoknadili troškove izgradnje konekcije, dovela do napetosti među samim članicama, a u Evropskoj komisiji i dalje pokušavaju da raščivijaju čvor u koji su se zapetljali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!