SA OVOM ZEMLJOM SRBIJA SVE VIŠE SARAĐUJE: Najtraženije gume iz Kruševca

S.BABOVIĆ

09. 06. 2023. u 14:00

TURSKA postaje jedan od najozbiljnijih poslovnih partnera kompanijama iz Kruševca.

СА ОВОМ ЗЕМЉОМ СРБИЈА СВЕ ВИШЕ САРАЂУЈЕ: Најтраженије гуме из Крушевца

Foto: S.Babović,RPKK

Prema podacima Regionalne privredne komore Kruševca, u Turskoj se najviše traže spoljne i unutrašnje gume, ulja, maziva, delovi za mašinu i opremu, proizvodeni u Rasinskom okrugu.

- Iz Turske su se uvozili gotovi proizvodi, sirovine iz tekstilne industrije, kao i prehrambeni proizvodi, proizvodi za građevonski sektor, mašina i oprema, rekla je Maja Marković, direktorka Regionalne privredne komore Kruševac na sastanku sa predstavnicima ekonomskog odeljenja Ambasade Turske i privrednicima Rasinskog okruga.

- Imamo oko 200 kompanija, koje sarađuju sa turskim kompanijama.

Značajni izvoznici su „Trajal“, čije je sedište u Kruševcu i „Henkel“, koji u gradu ima pogone. Blizu 30 privrednika iz okruga, koliko je prisustvovalo sastanku sa ekonomistima iz turske ambasade, spremno je da krene istim putem.

Ova zemlja je i značajan investitor u Srbiji. Kako je predočeno na sastanku ambasadora Hami Aksoja sa gradonačelnicom Jasminom Palurović krajem prošle godine, turska ulaganja premašila su 400 miliona dinara, a u Srbiji radi 21 turska fabrika.

- Postignut je i veliki napredak u oblasti turizma, a broj posetilaca iz Srbije u Turskoj premašio je 350.000 - rekao je tom prilikom Aksoj.

 - Broj avio - polazaka Beograd - Istanbul je pet dnevno, a 2021. godine je krenuo direktan polazak za Ankaru.

Predstavnici Turske su u više navrata isticali da Kruševac osim što ima ozbiljan kapacitet u industrijskom smislu, ima i važan georgafski položaj. Turska kompanija deo je američko-turskog konzorcijuma „Behtel-Enka“, kome je poveren projekat izgradnje Moravskog koridora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?