KARTICE I NA ŠALTERU: Savet za fer konkurenciju predložio mere u borbi protiv sive ekonomije

S. B.

22. 11. 2022. u 10:11

HITNO usvajanje novog programa za suzbijanje sive ekonomije, omogućavanje bezgotovinskog plaćanja na svim šalterima javne uprave, uz ukidanje papirne uplatnice, kao i uključivanje svih republičkih i lokalnih inspekcija u sistem "e-inspektor" glavni su prioriteti koje će Savez za fer konkurenciju NALED-a zagovarati pred novom vladom u cilju smanjenja poslovanja u sivoj zoni u Srbiji.

КАРТИЦЕ И НА ШАЛТЕРУ: Савет за фер конкуренцију предложио мере у борби против сиве економије

Foto Tanjug

Među prioritetima će se naći i predlozi za smanjenje poreskog opterećenja rada, posebno najnižih plata, proširenje zakona o angažovanju sezonskih i povremenih radnika za građevinarstvo, turizam, ugostiteljstvo i poslove pomoći u kući, kao i uređenje statusa nestandardnih i fleksibilnih oblika rada. Gost na sednici bio je novi ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović, koji je istakao značaj daljeg rada na novom programu za suzbijanje sive ekonomije i promovisanju fer-uslova poslovanja.

- U saradnji sa NALED-om i članovima Saveza, u naredne dve godine ćemo sa posebnom pažnjom raditi na daljem unapređenju inspekcijskog nadzora, sa ciljem suzbijanja sive ekonomije. Ostajemo dosledni jačanju preventivno-savetodavne uloge inspekcije, ali i sprečavanju i suzbijanju nelegalne trgovine u različitim oblicima - rekao je Momirović.

- Iskoristićemo sve raspoložive kapacitete da dodatno podstaknemo informaciono povezivanje "e-inspektora" sa drugim organima nadležnim za suzbijanje sive ekonomije.

Kada je reč o smanjenju poreskog optrećenja plata, sa sednice saveza je poručeno da je potrebno razmišljati u pravcu postizanja veće progresivnosti oporezivanja, kao i mogućem ukidanju doprinosa za zdravstvo kao načina da se postigne značajnije rasterećenje.

HOĆEMO SPORAZUM SA EGIPTOM

ZAKLjUČENjE sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom biće jedan od pririteta u narednom periodu, rekao je juče ministar spoljne i unutrašnje trgovine Tomislav Momirović tokom sastanka sa ambasadorom te zemlje Baselom Salahom.

- Trenutna robna razmena na godišnjem nivou je 100 miliona dolara, a cilj je da u naredne dve godine ona bude povećana na 400 miliona dolara - rekao je Momirović. - Osnovni preduslov da se to dogodi je zaključivanje bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Egiptom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!