NAJNOVIJA ISTRAŽIVANJA POKAZALA: Antitela posle korone ostaju u telu četiri meseca

J. Ž. S.

02. 09. 2020. u 11:40

NIVO antitela na novi korona virus povećala se i ostala stabilna četiri meseca kod više od 90 odsto pacijenata na Islandu koji su preboleli Kovid 19, pokazala je studija objavljena u utorak.

НАЈНОВИЈА ИСТРАЖИВАЊА ПОКАЗАЛА: Антитела после короне остају у телу четири месеца

Ž. Knežević

Prethodne studije su pokazale da je nivo antitela znatno pao za samo nekoliko meseci nakon oporavka od Kovida 19, zbog čega se postavljalo pitanje trajanja stečenoga imuniteta.


Da bi stekli sliku o tome koliko je ljudi na Islandu bilo zaraženo novim korona virusom i saznali više o imunitetu nakon oporavka od bolesti, istraživači su merili nivo antitela više od 30.000 Islanđana.

Na osnovu dobijenih rezultata, procenili su da je zaraženo bilo oko jedan odsto stanovništva. Iz te grupe, 56 odsto imalo je dijagnozu potvrđenu standardnim PCR laboratorijskim testom. Kod 14 odsto bolest nije zvanično dijagnostifikovana, ali su bili u karantinu nakon izloženosti virusu. Kod preostalih 30 odsto analiza antitela pokazala je da su prethodno bili zaraženi.

Kod 91 odsto od 1.215 osoba kojima je zaraza potvrđena PCR testom, nivo antitela je rastao tokom prva dva meseca nakon dijagnoze, a zatim dostigao najvišu tačku na kojoj se zadržao, naveli su istraživači.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije