SENZACIONALNO OTKRIĆE: Ove ćelije štite od korone i one koji je NISU PRELEŽALI, ako ih imate u imunosistemu BEZBEDNI ste 100%!

Novosti online

03. 08. 2020. u 23:46

ISTRAŽIVAČI u Nemačkoj i Britaniji otkrili da 35 odsto onih koji nisu dobili kovid imaju T-ćelije, koje su ih zaštitile od korona virusa.

СЕНЗАЦИОНАЛНО ОТКРИЋЕ: Ове ћелије штите од короне и оне који је НИСУ ПРЕЛЕЖАЛИ, ако их имате у имуносистему БЕЗБЕДНИ сте 100%!

Foto: Despositphotos

I oni koji nisu preležali mogu da imaju imunitet na njega zahvaljujući specifičnim T-ćelijama, otkrilo je najnovije istraživanje svetskih naučnika, a potvrđuju ga i srpski stručnjaci!

Studija objavljena u naučnom časopisu Nejčer, koju su sproveli istraživači iz raznih institucija u Nemačkoj i Velikoj Britaniji, otkrila je da među 68 zdravih ispitanika u Nemačkoj, koji uopšte nisu imali koronu, 35 odsto njih ima takozvane T-ćelije u krvi koje su bile reaktivne na kovid 19, prenosi CNN.

T-LIMFOCITI

- T-ćelije su deo imuniteta i pomažu nam u zaštiti tela od infekcije. Reaktivnost T-ćelija ukazuje da je imunosistem možda imao neko ranije iskustvo u borbi sa sličnom infekcijom i da može da koristi tu memoriju da pomogne u borbi protiv nove infekcije. Oni su verovatno stečeni u prethodnim endemskim infekcijama drugim vrstama virusa korona. Upotreba ove T-ćelijske memorije sa još jednom sličnom infekcijom u odgovoru na novu infekciju zove se „unakrsna reaktivnost“ - objasnio je dr Ameš Adaldža, viši naučnik Centra za zdravstvenu sigurnost na Univerzitetu Džons Hopkins.

Imunolog prof. dr Borislav Kamenov objasnio je da je u potpunosti saglasan sa ovom studijom i da je ključ u odbrani od korone u određenoj dozi T-ćelija u organizmu, koje bi bile prirodna odbrana od kovida 19 ili koje ne bi dozvolile virusu da razvije tešku kliničku sliku kod pacijenata.

DECA REĐE OBOLEVAJU

U principu, kako je naglasio, moguće je proveriti da li neko ima T-ćelije.

- Ali to je komplikovan proces i nije prost kao testiranje na antitela. I zato se radi samo u svrhe naučnih istraživanja - kazao je prof. dr Kamenov. - Deca ređe obolevaju od korone i imaju lakšu kliničku sliku jer imaju nenarušen prirodni, urođeni imunitet, za koji ne treba prethodno iskustvo ili pamćenje organizma.

- T-ćelije, odnosno T-limfociti, stvaraju se tokom života kada ljudski organizam dolazi u kontakt sa T-antigenom. To može da bude i kovid, ali i neki drugi antigeni koji su univerzalni od drugih virusa i koji stvaraju taj unakrsni imunitet, kada prebolimo određenu vrstu zaraze. Mislim da je naše stanovništvo dosta zaštićeno be-se-že vakcinom protiv tuberkuloze, koja se kod nas dobija na rođenju. Ta vakcina je, zapravo, izmenjeni odgovor ćelija na infekciju i ona ne dozvoljava žestoke reakcije organizma i tešku kliničku sliku ako osoba koja ju je primila u budućnosti dođe u kontakt s virusom - naglasio je prof. Kamenov.

Dodaje da je važno da ne dođe do „prekoračenja nužne odbrane organizma“.

- T-ćelije zapravo ubijaju zaraženu ćeliju. Međutim, tokom života naš imunosistem može da stekne i previše „negativnog iskustva“ u borbi sa raznim virusima, trovanjem, aerozagađenjem i onda ne možemo da se odbranimo od novih zaraza. U tom slučaju, organizam je jednostavno slab i ne može da da jak imuni odgovor na virus. Zato je, pored maski i distance, ključ u podizanju imuniteta stanovništva. Naravno, saglasan sam da bi trebalo otkriti i vakcinu - rekao je on.

 
DR AMEŠ ADALDžA: TEŽINA KLINIČKE SLIKE

- Deca i mladi relativno su pošteđeni teških posledica kovida i jedna hipoteza bi mogla da bude ta da su T-ćelije u mlađim godinama aktivnije i mnogobrojnije, negoli u starijim. Ako bismo uporedili T-ćelije kod ljudi sa teškom i blagom infekcijom, možda bismo mogli doći do zaključka da su teže posledice povezane s manje unakrsno reaktivnih T-ćelija i obrnuto. U toj pretpostavci postoji biološka verodostojnost. Mada je jasno da prisustvo T-ćelija ne sprečava da se zarazimo, možda može da reguliše težinu infekcije - izjavio je dr Ameš Adaldža.

(Kurir)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)