Na šta obratiti pažnju kod kupovine stana radi izdavanja

Promo

02. 12. 2023. u 12:21

IAKO se čini da se svakog dana pojavljuju nove mogućnosti za investiranje, ulaganje u nekretnine ostaje kao jedno od najpopularnijih i najpouzdanijih tržišta. Ako razmišljate o kupovini stana sa ciljem izdavanja, na pravom ste mestu.

На шта обратити пажњу код куповине стана ради издавања

Foto: pexels.com

Investiranje u nekretnine može biti izuzetno isplativo, ali za uspeh je bitno da budete dobro pripremljeni i da znate nekoliko bitnih trikova. U ovom tekstu, podelićemo sa vama nekoliko korisnih saveta kako biste se bolje snašli u ovom procesu.

Koje su prednosti izdavanja stana?

Izdavanje stana ima mnogo prednosti, a jedna od najvećih je svakako finansijska. Bez obzira na to da li razmišljate o mesečnom ili dnevnom izdavanju, ovaj posao vam može doneti stabilan prihod tokom cele godine.

Ukoliko možete da kupite nekretninu bez kredita, sigurno ćete imati redovne mesečne prihode od iznajmljivanja, što će vam dodatno olakšati planiranje i upravljanje finansijama. Uz iznajmljivanje stana, otvaraju se brojne mogućnosti za postizanje finansijske stabilnosti, i to uz dodatnu fleksibilnost koja vam omogućava da se fokusirate na druge aspekte života.

Razmislite o tome da li je investiranje u stan za izdavanje pravi korak za vas

Pre nego što zakoračite u svet investiranja u izdavanje nekretnina, važno je da realno sagledate da li imate dovoljno vremena, volje i veština da se posvetite tome. Iako se investiranje u nekretnine često smatra pasivnim prihodom, to ne znači da nećete imati obaveza oko izdavanja.

Nekretnine mogu dugoročno biti isplatljivije u poređenju s drugim investicijama, ali rezultati mogu biti različiti u zavisnosti od grada i same nekretnine. Važno je razmisliti o tome kako planirate da uđete u svet iznajmljivanja i da li postoji potražnja za izdavanjem stanova.

Da biste ostvarili maksimalan profit za izdavanje stanova Beograd od svoje investicije u nekretnine, potrebno je posvetiti pažnju sitnicama, kao što je lepo uređenje i održavanje stana čistim i urednim.

Izbor lokacije treba da vam bude prioritet

Kada razmišljate o kupovini stana za izdavanje, ne možemo dovoljno naglasiti koliko je važan izbor prave lokacije. To nije samo ključno za privlačenje potencijalnih stanara, već i za određivanje cene najma.

Srećom, istraživanje najboljih lokacija nikada nije bilo lakše, zahvaljujući specijalizovanim veb sajtovima za prodaju nekretnina, kao što je prodaja stanova Beograd.

Stanovi u centru grada ili u blizini obrazovnih ustanova poput škola i fakulteta uvek su traženi. Takve lokacije često imaju veću tržišnu vrednost, jer ljudi obično preferiraju život na sigurnim mestima koja su udaljena samo korak-dva od svojih radnih mesta, škola i svih potrebnih sadržaja.

Pre nego što donesete odluku o kupovini, bilo bi dobro da pažljivo izračunate koliko brzo možete očekivati da ćete iznajmiti stan i po kojoj ceni. Možda ćete primetiti da su stanovi u blizini fakulteta skuplji, ali dugoročno gledano, obično se isplate jer povećavaju šanse za pronalaženje zakupca. Važno je pravilno ulagati i donositi odluke na osnovu analize troškova i očekivanih prihoda kako biste postigli uspeh u investiranju u nekretnine.

Razmislite da li želite da budete odgovorni za izdavanje

Kada kupujete nekretninu za izdavanje, treba da odlučite da li želite da budete lično odgovorni kao stanodavac ili da prepustite to agenciji za nekretnine.

Agencije za nekretnine pružaju mnoge usluge, kao što je provera pozadine stanara, potpisivanje ugovora o zakupu i pravovremeno plaćanje kirije. To će vam omogućiti da se koncentrišete na upravljanje svojim finansijama, umesto da se bavite svakodnevnim pitanjima vezanim za vašu imovinu i stanare.

Pored toga, razmislite da li ste spremni za donošenje odluka koje se tiču upravljanja imovinom. Da li ste spremni da popravite ili zamenite neispravni klima uređaj ili mašinu za pranje sudova? Morate biti spremni za donošenje ovakvih odluka i znati šta je najbolje za vašu imovinu

Napravite plan za nepredviđene situacije

Nedostatak adekvatnog budžeta za razne neočekivane troškove koji prate iznajmljivanje se može brzo pretvoriti u ozbiljan problem. Ako želite da budete odgovorni stanodavac, preporučljivo je da izdvojite bar 20% od prihoda od najma za potrebe održavanja, hitnih intervencija i neplaniranih izdataka.

Nemojte zaboraviti da redovno ažurirate zakupninu

Jako je bitno da redovno povećavate rentu kada cene na tržištu skoče. Jer svake godine, kako tržište evoluira, tako i vrednost vašeg stana za izdavanje raste.

Ovo povećanje cene nije plus samo za vaše finansije, već vam pruža mogućnost da održavate stan. Naravno, trebalo bi ovom da pristupite profesionalno. Obavestite stanare unapred, dajte im vremena da se pripreme za promene i budite otvoreni za razgovor. Na kraju, ovo je korak koji je bitan za obe strane, jer će vam zadovoljni stanari ostati duže i brinuti se o vašem stanu kao da je njihov dom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!