KOSOVO JE SRPSKA GALILEJA: Počasni konzul Srbije u Izraelu za DŽeruzalem post

J. SIMIĆ

25. 05. 2023. u 11:19

U SVETSKI renomiranom i najpopularnijem izraelskom listu na engleskom jeziku, Džeruzalem postu, objavljen je tekst počasnog konzula Republike Srbije u Izraelu, Aleksandara Nikolića, u kom reaguje na tekst kolumniste Marka Feldmana.

КОСОВО ЈЕ СРПСКА ГАЛИЛЕЈА: Почасни конзул Србије у Израелу за Џерузалем пост

privatna arhiva

Nikolić se osvrnuo na teške materijalne greške, kao i iznete, a po Srbiju neprihvatljive, konstatacije u njegovom napisu "Zašto Izraelci zanemaruju Balkan kao odredište za putovanja?"

Između ostalog, Feldman je naveo: “Srbija je bila uključena u jugoslovenske ratove – u Sloveniji, Hrvatskoj, Bosni i na Kosovu – koji su se odvijali između 1991. i 2001. Mnogi od nas se sećaju bivšeg predsednika Srbije, Slobodana Miloševića, koji je osuđen za ratne zločine i umro u holandskom zatvoru 2006."

Na ovo je Nikolić uzvratio sledećom argumentacijom: “Bitno je podsetiti da je rat u Sloveniji bio kratak, desetodnevni oružani sukob u kojem su sa obe strane tragično izgubile život 63 osobe. JNA, strana u ovom sukobu, bila je sazdana od vojnika iz svih jugoslovenskih republika, uključujući i nacionalne manjine, jer se država tada još nije potpuno raspala”.

Što se tiče Kosova, odnosno Autonomne Pokrajine Kosovo i Metohija, konzul Nikolić je naveo da je ona zapravo suverena srpska teritorija.

- Ne samo da je Kosovo srpski Jerusalim – kolevka duhovnosti, nacionalnog identiteta i istorije, već je i srpska Galileja, imajući u vidu demografske tendencije - naglasio je konzul.

Dodao je da što se tiče predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, on nije preminuo osuđen, nego optužen, a da poslednji rat u kojem je Srbija učestvovala, kao deo Savezne Republike Jugoslavije, bio je 1999. godine, a ne 2001. kako je napisao Feldman u svom članku.

- Pretpostavljam da je mislio na pobunu koja se dogodila u, današnjoj Severnoj, Makedoniji, s kojom Srbija nije bila ni na koji način povezana - naveo je Nikolić.

Na kraju, osvrćući se na izraelski turizam u Srbiji, koji doživljava značajan iskorak od kako je Er Srbija 6. aprila obnovila direktne letove za tel-avivski Ben-Gurion, Nikolić je preneo čitaocima da su u pripremi dodatna FAM upoznavanja izraelskih tur-operatera i putničkih agencija sa endemskim draguljima turističke ponude, lociranim u jugozapadnom delu zemlje, poput Tare, Zlatibora i Uvca, kao i kulinarska prezentacija u Tel-Avivu.

Konzul Nikolić posebno je pozvao izraelske investitore da ulažu u turističke potencijale Srbije, te naglasio da su izraelski, te jevrejski turisti generalno, više nego poslovično dobro došli u Beogradu i Srbiji u celini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024