DRŽAVA BOGATA, A STANOVNIŠTVO SIROMAŠNO: Politikolog Danilo Koprivica o kontrastima savremene Francuske (VIDEO)

J. S.

22. 05. 2023. u 20:56

CIKLUS predavanja „Zelena debata" Danilo Koprivica proširuje pričom o Francuskoj, o najvećoj zemlji Evropske unije i trećoj zemlji po površini u Evropi.

ДРЖАВА БОГАТА, А СТАНОВНИШТВО СИРОМАШНО: Политиколог Данило Копривица о контрастима савремене Француске (ВИДЕО)

KCNS

Autor govori o tri značajna vladara nekad velike imperijalne sile, koja je znala da bude vesnik progresivnih društvenih promena, i onda, kada je sabljom pokoravala Evropu – o Luju IV, Napoleonu Bonaparti i Šarlu de Golu.

Šta je Francuska danas? Francuska je danas bogatija nego ikad, gledajući njen ukupni kapital, ali većinsko stanovništvo je nikad siromašnije. Razlike između siromašnih i bogatih su nikad veće i svedoci smo konstantnih protesta koji se održavaju na ulicama glavnog grada. Problemi u zdravstvu i podizanje starosne granice za penzije su samo neki od problema koje potresaju Francusku.

Još jedan od problema sa kojim se susreće ova zemlja jeste negiranje ili nepoznavanje ne tako davne istorije. Većina Francuza potpuno je nesvesna da pobedu u Drugom svetskom ratu, dobrim delom duguju svojim afričkim saborcima, pretežno muslimanima.

Slična neobaveštenost je i kada su u pitanju ankete o tome koja je nacija dala najveći doprinos oslobođenju Evrope od nacizma. Anketa iz 2015. godine pokazala je da 61 odsto  Francuza smatra da su najveći doprinos dale SAD a tek 8 posto  da je to bio Sovjetski Savez.

Kao i na svakoj tribini, Koprivica ukazuje na gastronomsku scenu ove države kao i na vinsku ponudu koja je neizostavni deo svakog turiste koji odluči da vreme provede u Francuskoj. Duga tradicija čuvenog šampanjca Moet samo je jedan od hedonističkih užitaka koje može da ponudi ova vinska zemlja.

 Predavanje politikologa Danila Koprivice „Dosije Francuska  i omorina nad Evropom" može se pogledati na Jutujb kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?