ZA PRIKAZ "GRANIT" VOJSKA JE SPREMNA: U toku poslednje pripreme za veliku smotru u Batajnici

R. Dragović

20. 04. 2023. u 08:54

NA vojnom aerodromu "Pukovnik pilot Milenko Pavlović" u Batajnici u toku su poslednje pripreme za veliki prikaz sposobnosti Vojske Srbije "Granit 2023", koji je zakazan za subotu 22. april.

ЗА ПРИКАЗ ГРАНИТ ВОЈСКА ЈЕ СПРЕМНА: У току последње припреме за велику смотру у Батајници

Foto: Ministarstvo odbrane

Sva sredstva ratne tehnike koja će biti izložena već su postavljena na aerodromskim stazama, a u toku je poslednje doterivanje letačkog dela programa.

Najveća smotra naoružanja i vojne opreme na jednom mestu poslednjih decenija, biće centralni događaj obeležavanja Dana Vojske Srbije. Biće izloženo više od 2.300 borbenih vozila, tenkova, artiljerijskih oruđa i raketnog naoružanja, letelica i dronova, kao i terenaca i transportera. U defileu jedinica i pratećem programu učestvovaće oko 5.000 oficira, podoficira i vojnika.

Na batajničkom aerodromu juče su doterivani poslednji detalji naleta aviona i helikoptera, kao i defilei jedinica. Prema scenariju manifestacije, paradnim korakom prodefilovaće pripadnici specijalnih jedinica - 63. padobranske i 72. brigade za specijalne operacije, kao i Odreda specijalne namene "Kobre". Oni će tokom defilea biti naoružani najsavremenijim naoružanjem i vojnom opremom kojom raspolažu naše oružane snage.

- Građani će moći da vide atraktivan program, u kome će biti prikazane sposobnosti avijacije, posebno sadejstva za specijalcima na zemlji. Takođe, u planu su naleti helikoptera Mi-35, a svoje mogućnosti prikazaće i "migovi 29", kao i svi ostali vazduhoplovi - kaže brigadni general Gordan Pavlović, načelnik Štaba Komande Ratnog vazduhoplovstva VS, i dodaje da će na jednom mestu biti najveći broj vojnih letelica još od vremena JNA.

Biće tu stotinu tenkova T-72 i M-84, oklopni transporter "lazar", borbeno vozilo "miloš" i BRDM-2, 18 samohodnih haubica "nora" B-52 i "gvozdik", "hamer" i "berket", - kineski raketni sistem PVO FK-3, sistem "Pancir" ruske proizvodnje...

Kapije otvorene od devet časova

Ulaz na prikaz "Granit 2023" za građane biće slobodan već od 9 časova ujutru. Letački program će imati svoj prepodnevni i popodnevni deo, a centralni deo prikaza zakazan je za 11 časova i trajaće oko sat vremena.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave