TOPLOTNI TALAS VEĆ STIGAO U SRBIJU: Batut izdao upozorenje, evo čega se najviše treba čuvati

Novosti online

19. 07. 2022. u 11:19

REPUBLIČKI hidrometeorološki zavod proteklih dana upozorava i najavljuje novi toplotni talas, visoke temperature i velike vrućine narednih dana. Sada je upozorenje i biometeorološku prognozu izdao i Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

ТОПЛОТНИ ТАЛАС ВЕЋ СТИГАО У СРБИЈУ: Батут издао упозорење, ево чега се највише треба чувати

Foto: Z. Jovanović

Novi toplotni talas očekuje se od srede pa sve do 27. jula, a kako Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" navodi u svojoj biometeorološkoj prognozi, maksimalne dnevne temperature od 21. jula biće u domenu opasne pojave.

Ovo se posebno odnosi na sever i na jug naše zemlje, a pogotovo će biti opasno u dva grada.

- Sa aspekta zdravlja ljudi, po preporukama Svetske zdravstvene organizacije, toplotni talas je pojava od najmanje tri uzastopna dana kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha iznad definisane kritične vrednosti. Na osnovu najnovijeg prognostičkog materijala, u narednih deset dana postoje uslovi za pojavu toplotnog talasa na severu i pojedinim delovima zapadne i centralne Srbije u poslednjoj dekadi jula. Prognozirane vrednosti maksimalne dnevne temperature vazduha će u peridu od 23. do 26. jula biti u kategoriji veoma opasne pojave na teritoriji grada Beograda, na severu zemlje, kao i na području pomoravskog, mačvanskog, šumadijskog i podunavskog okruga. Od 21. jula maksimalne dnevne temperature vazduha biće u domenu opasne pojave, na severu, kao i na jugu zemlje. U ovom domenu očekuju se maksimalne dnevne temperature vazduha od 24. jula na području nišavskog, jablaničkog i prizrenskog okruga - navodi se na sajtu Instituta "Batut".

Kako se dodaje, od 21. do 23. jula maksimalne dnevne temperature vazduha biće u domenu opasne pojave, na severu, kao i na jugu zemlje. U objavljenoj "Batutovoj" tabeli, najopasnije vreme po zdravlje biće 21. i 22. jul. Tada preovladava narandžasta boja, što znači da je pojava opasna, a 22. jula u dva grada - odnosno u Vršcu i Negotinu, biće crveni alarm, odnosno veoma opasna pojava.

Foto: Printskrin/ Batut

Po ovoj tabeli, maksimalna temperatura u ova dva grada biće u hladu 38 stepeni. Tabelu upozorenja "Batut" je podelio u četiri boje - zelenu, žutu, narandžastu i crvenu. Sve dok se tabela zeleni, vreme je bezbedno po zdravlje.

Ako su polja na tabeli žuta, znači da je u pitanju potencijalno opasna pojava.

Narandžasta boja - opasni vremenski uslovi.
Crveno upozorenje - veoma opasni vremenski uslovi.

- A to znači ozbiljno odstupanje mikroklimatskih i ambijentalnih uslova od onih u zoni termalnog komfora, što predstavlja povećanu verovatnoću za nastupanje težih manifestacija toplotnog stresa, poput toplotnog osipa, toplotnog edema, toplotne sinkope, toplotnih grčeva, iscrpljenja i toplotnog udara. U Srbiji je, podseća "Batut", zabeležen toplotni talas u periodu od 28. juna do 1. jula na području srednjobanatskog, zapadnobačkog i južnobačkog okruga, a u periodu od 29. juna do 1. jula na području Beograda i Južnobanatskog okruga - navodi se.

- Posebnu pažnju treba obratiti na održavanje lične higijene, zatim na higijenske uslove u toku pranja voća i povrća kao i na samu pripremu hrane, jer u uslovima kada je organizmu neophodno besprekorno funkcionisanje sistema termoregulacije, svaka dehidracija, nastala kao posledica alimentarne intoksikacije praćene dijarejom, dodatno bi komplikovalo zdravstveno stanje osobe koja je pretrpela bilo koje od navedenih kliničkih manifestacija toplotnog stresa- navode iy Batuta.

Takođe, toplotni talas je zabeležen u periodu od 1. do 5. jula na teritoriji Borskog okruga i od 3. do 5. jula na području Srednjebanatskog, Braničevskog i Južnobanatskog okruga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!