SPOMENIK ŽRTVAMA I OPOMENA: Predstavljena knjiga o etničkom čišćenju srba u Tuzli

M. Marković

18. 06. 2022. u 10:33

KADA bi se svi, ili barem poneko od svedoka stradanja srpskog naroda, potrudili da javno govore o zločinima i zločincima nedostižnim pravdi, kao što je to učinilo 10 autora i dvadesetak njihovih saradnika u knjizi dokumenata "Sistemski zločini za etničko čišćenje tuzlanskih Srba", možda se na istinu ne bi još čekalo.

СПОМЕНИК ЖРТВАМА И ОПОМЕНА: Представљена књига о етничком чишћењу срба у Тузли

U stvaranju dela učestvovalo deset autora, Foto Pres centar UNS

Možda bi odgovori i analize, koji su sabrani u ovom kapitalnom delu zločince, već priveli pravdi i skinuli anatemu sa naroda koji je lažima, manipulacijama, potkupljivanjima sudija i sudova, ocrnjen kao sami đavo. Možda bi, na primer, Ilija Jurišić bio u kazamatu, a ne na slobodi. Možda bi se neko osmelio da revidira kako su stradali i ko je, zaista, odgovoran za ubistvo mladih na Tuzlanskoj kapiji. Možda...

Ovo dragoceno svedočanstvo u čijem su fokusu Srbi s one strane Majevice predstavljeno je, juče, u Beogradu, u Pres - centru UNS. Akcente su preneli Mladen Cicović, predstavnik RS u Beogradu, Milan Bekan, dr Zoran Vučinić, dr Stevo Popović i Dušan Milovanović, dugogodišnji novinar i urednik u "Večernjim novostima", koji je osmislio i pokrenuo ovaj, za istoriju novije srpske istorije, značajan projekat: spomenik žrtvama, opomena pokolenjima.

Među koricama je na 389 stranica analiziran inscenirani napad na Tuzlansku kolonu, na kojoj su se sunovratili istina i pravda, o čemu piše Milan Bekan. Potresan je zapis Luke Nikolića o identifikaciji ubijenih. Vitomir Pavlović je sublimirao kako je izveštavanje posmatrača sa okolnih zgrada, "uživo", podgrejalo dramu i izazvalo krvoproliće. Ostoja Milić je objasnio ulogu bošnjačke policije u pripremi masakra.

Međunarodni aspekt napada na Kolonu do detalja je razradio dr Zoran Vučinić. Pero Spasojević je odgovorio kako je moguće preživeti u sumraku čovečnosti u kom su se udenule i nečovečnosti odnosa prema Srbima tokom rata devedesetih. Jovo Bajić je objasnio u kakvim okolnostima su Srbi ispovedali svoju veru i sprečili osnivanje bosanske pravoslavne crkve.

Napad na kolonu JNA u Tuzli, Foto Printskrin Jutjub

Dušan Milovanović je, što mu je svojstveno, postavio i pitanje za ova i buduća vremena:

- Da li je moguće da se toliko dugo čeka na istinu? - upitao je.

- Protekle su tri decenije od Tuzlanske kolone, tog strašnog masakra nedužnih vojnika JNA u povlačenju, od dana i datuma presudnog za Srbe u tuzlanskoj regiji, a da se i dalje postavlja pitanje šta je istina. Da li je moguće da mi ne umemo ili ne možemo, ili u današnjem svetu nema uslova, u kom se istinom ne može dokazati i odbraniti istina. Na primeru Tuzle, prividi, laži, podvale i dalje negiraju činjenice i argumente.

Za kraj, nauk i pouku, izdvajamo Milovanovićevu poruku:

- Mi, ukoliko ne budemo radili ovo što smo pokušali ovom knjigom da svedočimo, sasvim sigurno možemo da se zapitamo kakva će biti naša budućnost.

Foto Promo

Zločin pripisali Srbima

BRANISLAV Glušica je u knjizi osvetlio da je stradanje mladih na Tuzlanskoj kapiji inscenirano, kako bi se zločin pripisao Srbima. Ni međunarodni eksperti, čulo se juče na promociji, nisu uspeli da obore laži. I, tako laž živi, a istina ne vaskrsava.

Fotografije nezaborava

MEĐU koricma dragocanog svedočanstva su i fotografije 55 žrtava Tuzlanske kolone. Sve mladi, a mnogi i golobradi mladići. Većina je rodom iz Bosne i Hercegovine, koji su u maju 1992. bili na odsluženju redovnog vojnog roka. Ovaj deo dragocenog svedočanstva naslovljen je "Nezaboravnik"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a