DOBRNAMERNA PORUKA SPC NEDOBRONAMERNIM MEDIJIMA: Neće uspeti izveštavanje po receptu Viole fon Kramon

Novosti online

27. 02. 2022. u 10:12

U sedmici na izmaku, jedna odluka Svetog Arhijerejskog Sinoda upućena i namenjena isključivo eparhijskim arhijerejima volšebno je osvanula na stranicama onih medija kojima projektovanje i kreiranje podela u Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi nije na začelju programske i uređivačke politike, navodi se u saopštenju SPC.

ДОБРНАМЕРНА ПОРУКА СПЦ НЕДОБРОНАМЕРНИМ МЕДИЈИМА:  Неће успети извештавање по рецепту Виоле фон Крамон

Foto V. Danilov

Povodom najnovijih napada pojedinih medija, Srpska pravoslavna crkva izdala je saopštenje "Dobronamerna poruka nedobronamernim medijima", u kome se navodi da se na taj način ponovo pokušava da se oživi" klinički mrtav narativ o zlom i konzervativnom Svetom Sinodu koji ugrožava ljudska, politička i građanska prava mladih, savremenih sveštenika, koji su spremni da do neprepoznatljivosti modernizuju Crkvu".

Foto Tanjug

"Mada konkretna odluka ne sadrži apsolutno ništa što nije obuhvaćeno kanonima i Ustavom Srpske Pravoslavne Crkve, a njene stavke čine stalnu, maltene, vekovnu praksu Pravoslavne Crkve, odnosnim medijima se učinilo da im daje zgodnu priliku da još jedamput udruženi pokušaju da reanimiraju klinički mrtav narativ o zlom i konzervativnom Svetom Sinodu koji ugrožava ljudska, politička i građanska prava mladih, savremenih, lepih sveštenika, koji su spremni da do neprepoznatljivosti modernizuju Crkvu, otvore je prema svetu i slično. Taj Sinod je, po njima, već decenijama toliko zao i prepreden da je u stanju da nekog episkopa dovede do out of mind, a da taj dobri u stanju neznavenosti podnese ostavku. Vođa takvog opakog društva je, ko bi drugi nego lično predsednik Sinoda, Patrijarh srpski, i to ne samo aktuelni, nego i prethodni i onaj pre njega, i onaj prethodni i tako dalje... Problem je, dakle, u tome što postoji Patrijarh srpski i što Crkva ima svoj osveštani poredak koji je juče, danas i sutra isti", saopštenju. 

SPC dalje navodi da mediji koji brane navodno ugrožena ljudska prava sveštenika koji bi po njima trebalo da, kao i bilo koji drugi građanin ili javna ličnost, učestvuju u stranačkom životu, a posebno u predizbornim kampanjama, već se blizuju licitirajući  imenima onih kojima su postavili stupicu, jer bi za njih bilo dobro da ih Sveti Sinod što oštrije sankcioniše, a oni dobiju priliku da nedeljama i mesecima liju krokodilske suze.

"Mi im, potpuno dobronamerno, skrećemo pažnju da je ovaj narativ, bez obzira na to šta od njih očekuju strani naručioci i finansijeri, mrtvorođenče i da moraju biti mnogo kreativniji da ne bi izgubili posao. Taj narativ nije imao uspeha ni za vreme blaženog spomena patrijarha Irineja, a danas kada je uz Njegovu Svetost Porfirija apsolutna većina, ceo Sabor arhijereja, kada ga hiljade sa radošću dočekuju u koju god episkopiju i parohiju da dođe, mora im biti jasna elementarna činjenica: srpski narod voli svoju Crkvu, srpski narod voli svog Patrijarha, svoje episkope i sveštenike. U tom pogledu oni su bespomoćni ma koliko klevetali patrijarha Porfirija, Sveti Arhijerejski Sinod i srpske vladike.

Viola fon Kramon / Foto Tanjug-AP

Sigurno će se mnogi u neverici upitati: Koji je cilj takvog medijskog angažmana? Cilj je, izazvana mističnim prosveteljenjem ravnim Jakobu Bemeu, obznanila „pametna i hrabra“ evroparlamentarka Viola fon Kramon trijumfalnim usklikom: „Srpska Pravoslavna Crkva ne postoji!“. I zaista bi „pametna i hrabra“ bila u pravu, jer ukoliko bi svaki od pedeset srpskih vladika krenuo da agituje za onog kandidata ili stranku koja mu se dopada, Srpska Pravoslavna Crkva bi napustila svoju primarnu misiju, faktički bi zaista prestala da postoji.

Stoga Sinod nije doneo zabranu da se sveštenici bave politikom. Sinod je upozorio da je „nedopustvo bilo kakvo učešće u stranačkim nadmedanjima, davanje javnih izjava u korist ili na štetu pojedinih stranaka ili kandidata u izbornim procesima i van njih“. Kakvom politikom sveštenici treba da se bave poučio je naš Svetejši Patrijarh već u pristupnoj patrijaraškoj besedi 19. februara prošle godine u Sabornoj crkvi u Beogradu. Potsetimo se: „Politika, u izvornom smislu reči, u antici, gde se i pojavila kao pojam, smatrana je brigom za ono što je zajedničko, brigom za zajednički život. U toj brizi su učestvovali svi građani i svi su jednako delili odgovornost za društvo, za ono dakle što je zajedničko. Tom vrstom politike ne samo da hoću nego i dubinski osećam da i moram da se bavim kao što je i svaki čovek dužan da to čini u meri u kojoj je to njemu dato i na mestu na kojem se nalazi“. I još nekoliko reči iz Patrijarhove pristupne besede: „Crkva je pozvana da sabira, da objedinjuje i spaja, služi miru i jedinstvu. Zato se moje patrijaraško služenje Bogu i rodu neće kretati stazama parcijalnih interesa niti će sadržati elemente savremenog strančarenja i partijskog bavljenja politikom“.

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na posletku, samo ilustracije radi, pomenućemo još jedan nečasan i naravno, neuspešan pokušaj diskreditovanja Njegove Svetosti Patrijarha od istih, po pravilu, nedobronamernih prema Crkvi medija. Naime, kratki kadar sa svečanosti povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije, na kome je, među prisutnim ličnostima i patrijarh Porofirije, a koji je tog dana emitovan bukvalno na svim srpskim medijima, nalazi se u videu koji je na Jutjub kanalu predsednika Republike. Mada taj video nije promotivnog predizbornog karaktera, niti ga prikazuju drugi emiteri, nego je deo hronologije redovnih predsedničkih aktivnosti, Patrijarh je odmah optužen za učešće u kampanji koja u tom trenutku nije bila ni počela. Ukoliko, pak, do bilo kakvih zloupotreba dođe, Svetejši će svakako na odgovarajući način na njih pravovremeno ukazati i reagovati. Nadamo se da je svima jasno da je nerealno očekivati da će ovakvim pritiscima uspeti da Patrijarha srpskog isključe iz života svog naroda", navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: DANAS SVENARODNA LITIJA U PODGORICI: Narod se okuplja na liturgiji u Hramu Hristovog Vaskrsenja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a