ISTORIČAR ALEKSANDAR RAKOVIĆ: Neprihvatljive namere trojice sveštenika, SPC će u potpunosti sačuvati svoj poredak

Novosti online

22. 02. 2022. u 11:37

ISTORIČAR Aleksandar Raković kazao je danas na TV Hepi da će Srpska pravoslavna crkva u potpunosti sačuvati svoj poredak i da oko toga ne treba brinuti.

ИСТОРИЧАР АЛЕКСАНДАР РАКОВИЋ: Неприхватљиве намере тројице свештеника, СПЦ ће у потпуности сачувати свој поредак

Foto: Printscreen/Pink

Raković je rekao kako nema potrebe da se testira odluka Svetog arhijerejskog sinoda SPC na čelu s patrijarhom Porfirijem (1. februar 2022) kojom je episkopima, sveštenicima i monasima zabranjeno bavljenje stranačkom politikom.

S tim u vezi Raković je podvukao kako veruje da će Sveti arhijerejski sabor SPC još više pojačati ovu odluku koju je doneo Sveti arhijerejski sinod SPC.

Raković je kazao da će oni koji ne poštuju poredak Srpske pravoslavne crkve sigurno snositi kanonske posledice.

Prema Rakoviću, u zaštitu poretka Srpske pravoslavne crkve spada u celosti i njeno ime kao i zaštita identiteta srpskog naroda koji je stvorio Srpsku pravoslavnu crkvu.

Raković je posebno podvukao da su svi srpski episkopi u Crnoj Gori i skoro sve srpsko sveštenstvo u Crnoj Gori odani Srpskoj pravoslavnoj crkvi, njenom imenu, ustrojstvu i identitetu.

Foto D. Milovanović

Stoga su, naglasio je Raković, potpuno neprihvatljive namere trojice crnogorskih sveštenika da se u okviru redova Mitropolije crnogorsko-primorske stvara “crnogorski građanski identitet” na štetu srpskog nacionalnog identiteta.

Raković je zaključio da su ti tzv. svetosavci u Crnoj Gori s namerom zaustavili uzlet srpske nacionalne ideje tokom litijske 2020. godine i time sebe stavili nasuprot svetosavcima.

(Borba.me)

BONUS VIDEO: NAROD SE VEĆ OKUPLjA: Večeras protest u Podgorici zbog prekrajanja izborne volje

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)