KISIĆ TEPAVČEVIĆ POSLE SEDNICE KRIZNOG ŠTABA: Ohrabrujuće je što vakcine pokrivaju novi soj virusa

Tanjug

01. 12. 2021. u 19:04

DARIJA Kisić Tepavčević izjavila je danas da je za novi soj korona virusa omikron ohrabrujuće to što ga vakcine pokrivaju i što nova mutacija nije toliko strašna kako je izgledala na prvi pogled.

КИСИЋ ТЕПАВЧЕВИЋ ПОСЛЕ СЕДНИЦЕ КРИЗНОГ ШТАБА: Охрабрујуће је што вакцине покривају нови сој вируса

Foto: Tanjug

- Jako je kratko vreme prošlo od otkrivanja novog soja, a ono što je uzbunilo stručnu javnost jeste dosta veći broj mutacija na prethodne izmene, ali nije utvrđeno da izaziva težu kliničku sliku i da se brže prenosi, za šta postoje određene indicije - rekla je ministarka na konferenciji za novinare nakon sednice Kriznog štaba.

Ohrabrujuće je, kako kaže to što postojeće vakcine pokrivaju i ovaj soj virusa.

- Da li su to mutacije koje će uticati na kliničku sliku i brzinu prenošenja, ne znamo. Čak i u JAR, gde je registrovano više od 1.000 slučajeva nije zabeležen teži slučaj - naglasila je ministarka.

Na pitanje da li će novi soj virusa doći kod nas rekla je da je svesna da će doći, jer je čitava zemlja jedna velika celina.

Dodala je i da ne može da bude isključeno da je i ovde već prisutan i naglasila da je to isti virus malo izmenjen u jednom delu - u najvećem broju na mestu gde se vezuje za ćeliju.

- Izleda da nije tako strašno kao što je izgledalo na prvi pogled, prevencija se sprovodi na isti način, to je najvažnije iako ima naziv koji je prilično egzotičan, ali je to samo još jedno slovo alfabeta - rekla je Kisić Tepavčević.

Dodala je da će se destiti ono što je više puta govorila - da će korona virus, izmenjati sva slova alfabeta, ali da to nije nešto što u ovom momentu treba da nas preterano brine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...