POTREBNO ŠTO VEĆE ZNANJE O UČINKU TABLETA: I pacijenti mogu da prijave neželjeno dejstvo leka

I. Kovačić

04. 10. 2021. u 13:16

LEKARI i farmaceuti imaju obavezu da prijave svaku sumnju na neželjeno dejstvo leka ili vakcine. Značajnu podršku u tome mogu da im pruže i pacijenti, koji takođe, imaju pravo da obaveste nadležne o promenama ili stanjima koja su primetili kada su počeli da primenjuju neki medikament.

ПОТРЕБНО ШТО ВЕЋЕ ЗНАЊЕ О УЧИНКУ ТАБЛЕТА: И пацијенти могу да пријаве нежељено дејство лека

Foto: Depositphotos

Specijalisti kliničke farmakologije, profesor Slobodan Janković i primarijus Dragana Kastratović, saglasni su da je od posebnog značaja prijavljivanje sumnje na neželjeno dejstvo kada se u upotrebu puštaju novi lekovi, kao što su sada vakcine protiv kovida:

 - Na taj način obezbeđuje se da lečenje bude zasnovano na dokazima iz kliničke prakse, što jedino omogućava bezbednu i efikasnu primenu lekova - navode stručnjaci.

Prvi i neophodni uslov da se neželjena dejstva zabeleže je da se to učini na predviđenom mestu.


 - U našoj zemlji to je Agencija za lekove i medicinska sredstva - objašnjava profesor Janković. - Lekari, stomatolozi i farmaceuti već odavno imaju obavezu da neželjene događaje koje primete prijave, što se može lako učiniti preko internet stranice ove Agencije. Nažalost, u praksi se prijavi samo mali procenat neželjenih događaja iz različitih razloga, kao što su nemar, nedovoljna obaveštenost, neprepoznavanje... Zato je od ogromnog značaja da sumnju na neželjena dejstva prijavljuju i sami pacijenti. To, takođe može lako da se učini preko internet stranice Agencije, gde postoji poseban formular za pacijente.

Uzročno posledična veza

KADA se za vreme terapije lekom pojavi nešto nepovoljno kao što su mučnina, poremećaj laboratorijskih rezultata, povreda, ospa, neko novo oboljenje ili bilo šta drugo loše po pacijenta, to se naziva neželjeni događaj koji može, ali i ne mora biti u vezi sa lekom - kaže profesor Janković. - Tek ako dokažemo uzročno-posledičnu vezu između leka i neželjenog događaja možemo da kažemo da se radi zapravo o nuspojavi.

 - Doktor Kastratović kaže da jedino ako i pacijenti prijavljuju neželjene događaje možemo da imamo dovoljno podataka da otkrijemo prava neželjena dejstva medikamenata i da se od njih zaštitimo u budućnosti kroz pažljivu primenu, odnosno izbegavanje primene određenih lekova u grupama pacijenata sklonim, ili posebno osetljivim na određena negativna dejstva.

Naši sagovornici ističu da se samo prijavljivanjem neželjenih događaja prilikom primene lekova pokazuje i zdravstvena kultura ljudi.

- Idemo u susret neizvesnosti zbog pojave novih bolesti, novih tehnologija, promena u životnoj sredini - kaže profesor Janković. - Kroz redovno prijavljivanje sumnje na neželjeno dejstvo lekova možemo barem kao odgovorni građani reći da smo učinili što smo mogli. Protokom tačnih i slobodno dostupnih medicinskih informacija zadovoljava se pravo svih nas na slobodno odlučivanje o svom zdravlju, a izbegavaju se zloupotrebe i štetno dejstvo poluinformacija koje neminovno dovode do oštećenja zdravlja i potom psihosomatskih bolesti. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije