UZROCI KRVI U STOLICI: Kada je potrebno uraditi dodatne dijagnostike?

V. N.

01. 08. 2021. u 10:00

KRV u stolici nije ni malo prijatna pojava, samim tim, treba da se shvati veoma ozbiljno i u takvom slučaju hitno zatraži pomoć lekara. Profesor doktor Goran Barišić, hirurg, objašnjava da nije nužno da ovakva pojava označava karcinom debelog creva, ali da se uglavnom rade dodatne dijagnostike.

УЗРОЦИ КРВИ У СТОЛИЦИ: Када је потребно урадити додатне дијагностике?

FOTO: Arhiva novosti

Najčešće pitanje je to koji razlozi mogu da budu uzrok pozitivnog nalaza za krv u stolici.

- Test na nevidljivo (okultno) krvarenje se najčešće radi u okviru programa ranog otkrivanja karcinoma debelog creva. Ovaj test detektuje minimalne količine krvi u stolici ali ne može da ukaže na tačan izvor krvarenja. Stoga je u slučajevima kada je test pozitivan potrebno uraditi dodatnu dijagnostiku, najčešće kolonoskopiju. Test može da bude pozitivan kod osoba koje imaju karcinom i/ili polipe na debelom crevu, ali i zbog drugih patoloških stanja kao što su želudačni ulkus, hemoroidi, divertikuloza kolona itd.

Doktor naglašava da test može da bude pozitivan i usled gutanja krvi kao i nakon intervencije na zubima ili kod krvarenja iz nosa. Čak i pojedine vrste hrane mogu kod nekih testova uticati na rezultate. Osobe koje imaju vidljivu krv u stolici ne treba da rade ovaj test već da se jave lekaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati