INTERVJU Profesor dr Tamara Milovanović: Žutica nije samo bolest prljavih ruku

I. Kovačić

10. 07. 2021. u 14:29

ZA većinu, žutica je bolest izazvana virusnom infekcijom jetre koja se javlja u sredinama sa nehigijenskim uslovima i područjima sa nerešenom kanalizacijom.

ИНТЕРВЈУ Професор др Тамара Миловановић: Жутица није само болест прљавих руку

Foto N. Skenderija

Žuticom, međutim, može da se nazove svaka žuta obojenost kože i sluzokože, što je uvek posledica povišenih vrednosti žučnog pigmenta bilirubina. Zanimljivo je i da kada se govori o žutici kao "bolesti prljavih ruku" ona uopšte ne mora da bude praćena žutilom kože.

U intervjuu, za "Novosti", profesor dr Tamara Milovanović, hepatolog Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, kaže da žutica može da bude i akutni i hronični poremećaj funkcije jetre, ali i urođenih poremećaja metabolizma bilirubina, što se najčešće otkriva u dečjem uzrastu:

- Kada je reč o pojavi žutila kože i sluznica, važno je da se utvrdi da li se ono javlja kod onih koji su pre toga bili zdravi, kod pacijenata koji uzimaju specifične lekove ili kod onih koji su bili izloženi nekim otrovima. Jer, žutica je znak raznih bolesti i stanja. Kada kažu žutica, mnogi zapravo misle na bolest jetre, koja ne mora uvek da se manifestuje žutom prebojenošću kože i sluznica.

* Šta sve može da bude uzrok žute prebojenosti kože?

- To uvek ima veze sa bilirubinom, a može da bude posledica njegove: povišene produkcije, poremećenog preuzimanja, poremećene konjugacije i ekskrecije, kao i vraćanja ovog žučnog pigmenta, nekonjugovanog i konjugovanog, iz oštećenih jetrenih ćelija i(li) žučnih kanala u krv. U uzroke žute prebojenosti kože se svrstavaju i genetski povišene vrednosti bilirubina, koje su posledica deficita različitih enzima odgovornih za metabolizam bilirubina. Jedan od najčešćih poremećaja u metabolizmu ovog pigmenta je Žilbertov sindrom koji se javlja kod 10 odsto belaca. Sasvim je benigan i retko daje žuticu, izuzev u slučaju povećanog fizičkog napora, nespavanja i stresa. Žilbertov sindrom, ne zahteva nikakvo lečenje, ne ugrožava rad jetre, a otkriva se obično za vreme ili posle adolescencije, kada se slučajno tokom laboratorijskog testiranja utvrdi izolovana hiperbilirubinemija.

* Žutilo kože se, ponekad, javi i kod zdravih, ali to ne znači da imaju bolest koju zovemo žutica?

- Da. Žuticu može da prouzrokuje i nekontrolisano ili preterano uzimanje pomoćnih lekovitih sredstava i energetskih pića, najviše među mladima. Ove naizgled bezbedne i lako dostupne supstance mogu da izazovu oštećenja jetre sa ozbiljnom i vidljivom žuticom. U većini su, nažalost, oni koji koriste suplemente i čajeve, ne razmišljajući da mogu više da naškode nego da pomognu sebi. Sa konzumacijom energetskih pića mladi uglavnom preteruju, čak ih i kombinuju sa alkoholom, što pojačava štetno dejstvo na jetru.

* Koji su simptomi žutice koja nastaje kao "bolest prljavih ruku"?

- Žuta prebojenost kože i sluznica uopšte ne mora da bude prisutna u kliničkom ispoljavanju ove bolesti. Kod ovih pacijenata dominantni simptomi su slabost, malaksalost, umor, bol u mišićima, mučnina, nadutost, nelagoda ispod desnog rebarnog luka, tamna boja urina, svetla boja stolice ili umor i svrab. Nije uvek lako da se ovi simptomi prepoznaju, jer su nespecifični i mogu da se jave i u slučaju drugih bolesti. Jetra ima veliki funkcionalni kapacitet, pa bolest uopšte ne mora da se prepozna u ranom stadijumu, već u uznapredovalom, kada se primete komplikacije.

* Da li se žutice danas uspešno leče? Na koje načine?

- Žutica je, kao što smo već rekli, i simptom i znak neke bolesti ili trenutnog stanja, pa je lečenje najčešće specifično i usmereno na uzrok. Tako se žutica koja je posledica uređenog poremećaja zbog smanjene aktivnosti ili nedostatka enzima za metabolizam bilirubina, ne leči. Ako je, pak, posledica infekcije virusom, leči se specifičnom antivirusnom terapijom i danas je gotovo stoprocentno izlečiva. Ukoliko je bolest kasno otkrivena, čak i specifična terapija hroničnih bolesti jetre je od manjeg značaja, pa je potrebno uputiti pacijenta na transplantaciju jetre, kao krajnji metod lečenja teškog oštećenja ovog organa.

* Kako se inače proverava zdravlje jetre?

- Osim laboratorijskih pretraga od značaja je i ultrazvučni pregled trbuha. Moram, međutim, da naglasim da u početnim stadijumima oboljenja jetre ona izgleda praktično normalno, a tek kada postoji ciroza kao odmakli stadijum, tada ultrazvučno mogu da se uoče jasne promene u njenom izgledu. Po potrebi pacijent se upućuje i na skener i na magnetnu rezonancu stomaka. Vrlo je važna i biopsija jetre, jer je ona kao krajnja metoda ključna da se utvrdi tačna dijagnoza i da se proceni stepen oštećenja. Suština je da osnovne laboratorijske nalaze i ultrazvuk treba uraditi na nivou primarne zdravstvene zaštite, i na osnovu ovih nalaza lekar opšte prakse odlučuje da li pacijenta treba uputiti gastroenterohapetaologu, infektologu ili hematologu, jer su neke žutice najčešće prouzrokovane hematološkim oboljenjem.

TRPE MOZAK I BUBREZI

* ZBOG čega vrednosti bilirubina ne bi trebalo da budu povišene?

- Povišene vrednosti bilirubina loše utiču na mozak dece, na bubrege odraslih i svakao održavanje visoke vrednosti ovog žučnog pigmenta nije poželjno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KO ĆE DA NAPIŠE REZOLUCIJU O SRPSKIM ŽRTVAMA U SREBRENICI? Porodice žrtava ogorčene sramnim planovima dela međunarone zajednice