PROBLEMI VOJNIH PENZIONERA: Nerešena stambena pitanja i neusklađene penzije

V.V.

03. 02. 2024. u 14:35

Od 325 članova hercegnovskog Udruženja vojnih penzionera njih 56 nemaju rešeno stambeno pitanje. Veliki problem je i usaglašavanje penzija još od 2007/2008.godine, čulo se na nedavno održanoj godišnjoj Skupštini.

ПРОБЛЕМИ ВОЈНИХ ПЕНЗИОНЕРА: Нерешена стамбена питања и неусклађене пензије

Foto: V.V.

Predsednik Udruženja vojnih penzionera  Pavle Pavlović ukazao je da su zbog nerešenih stambenih pitanja bili na sastancima kod svih dosadašnjih ministara odbrane.

- Poslednji sastanak imali smo  23.januara sa savetnikom predsednika za pravna pitanja. To će biti i tema sednice Saveta bezbednosti Crne Gore na kojoj će prisustvovati premijer, predsednik skupštine, ministar odbrane, predsednik države, tako da očekujemo da će se konačno krenuti sa mrtve tačke,kazao je Pavlović.

On je podsetio da je svojevremeno građevinskom preduzeću „Prvoborac“ vojska platila za 140 stanova.

- Oko 70 je bilo napravljeno u Meljinama, na mestu gde se sada nalazi „Idea“ i CKB banka. To su trebali biti vojni stanovi, međutim, komanda Ratne mornarice i nadležni organi nisu  odreagovali i sve se za penzionere negativno odvijalo.

Pavlović je ukazao da i danas  placeva za gradnju ima dovoljno, na Toploj, u Bijeloj, na Kamenom.Naglasio je i da su vojni penzioneri dok su radili izdvajali za zdravstvenu zaštitu, stambenu izgradnju, izgradnju bolnice Meljine,elektrodistributivnih sistema, a sada su stari i iznemogli bez svog stambenog prostora.

Nepravedno je, prema oceni hercegnovskih vojnih penzionera i što u pravilniku za stambene odnose postoji odluka da nakon smrti vojnog penzionera, koji je nosilac stanarskog prava, njegova supruga i deca to pravo ne nasleđuju. Aktuelno će tokom ove godine biti i rešavanje i tog problema kao i usaglašavanje penzija iz 2007/2008.godine.

-U Crnoj Gori je 2007/2008. godine obavljeno usaglašavanje penzija civilnim penzionerima, ali ne i vojnim. Zbog toga se i danas sudimo, međutim, sve naše tužbe su vraćene jer ne postoje organi od Ustavnog suda. Na severu Crne Gore je na desetine slučajeva pozitivno rešeno, ali u Herceg Novom nije nijedan, kazao je Pavlović.

U planu rada za ovu godinu je i pomoć starim i bolesnim kolegama, obeležavanje važnih datuma iz istorije NOB-a, ali i odlazak na takmičenja u Crnoj Gori, organizacija izleta kojih nije bilo skoro pet godina, zbog nedostatka novčanih sredstava.

Udruženje vojnih penzionera Herceg Novi formirano je 1993.godine i jedno je od najstarijih u Crnoj Gori.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VELIKO IZNENAĐENJE! Novak Đoković doneo odluku pred Rolan Garos koju niko nije očekivao