KAMENOLOM NA ISKOPINAMA IZ NEOLITA Ogorčenje meštana u Bijelom Polju zbog vandalizma koncesionara

M.S.

12. 05. 2023. u 16:53

ZBOG nečuvenog ataka na kulturnu baštinu čijom zaštitom bi trebalo da sa bavi država Crna Gora, nakon višednevnih protesta, meštani Bistrice, nedaleko od Bijelog Polja, blokiraće u nedelju u 12.30 magistralni put Bijelo Polje - Prijepolje, kod mosta Konatari-Gubavač. Razlog je izgradnja kamenoloma u Bijedićima, na nalazištu iz neolita, starom 6.500 godina.

КАМЕНОЛОМ НА ИСКОПИНАМА ИЗ НЕОЛИТА Огорчење мештана у Бијелом Пољу због вандализма концесионара

milutin sekulović

- Sa nama nema pogađanja. Šućro Omerović, vlasnik firme "Elas", neće preko nas živih ubuduće uništavati arheološko nalazište da bi na njemu gradio kamenolom! Raskid ugovora koji je ministar kapitalnih invesitcija u Vladi Crne Gore, Ervin Ibrahimović potpisao sa njim i obustava svih radova, su preduslov daljih razgovora - kažu meštani nekoliko naselja u okolni Bijedića, koji tvrde da im je ugroženo i vodosnabdevanje radovima na izgradnji kamenoloma.

Dozvole

- RADIM sve po zakonu. Imam sve potrebne saglasnosti i dozvole, koje su mi potrebne u ovoj fazi. Ugovor je potpisan na 30 godina. Ekološka saglasnost u ovoj fazi mi nije potrebna - kaže vlasnik firme "Elas" Šućro Omerović, čijoj mehanizaciji meštani više ne dozvoljavaju prolaz ka gradilištu.

Arheološko nalazište je presečeno i raskopano, kaže arheolog i savetnik u Polimskom muzeju u Beranama, Predrag Lutovac, koji je bio na čelu tima za istraživanja.

- Nalazište u Bijedićima sa mnogobrojnim predmetima iz perioda starog oko 6.500 godina pre nove ere, otkriveno 2012. godine sa onim u selu Radmanci kod Berana, pomera dosadašnja naučna saznanja o smenjivanju kulture na ovim prostorima. Ta nalazišta su od velikog značaja ne samo za sever Crne Gore, nego i cele države - smatra Lutovac.

Zvuči neverovatno, ali Uprava za zaštitu kulturnih dobara kako se saznaje, krajem 2020. godine ocenila je da na području Ober u selu Bijedići kod Bijelog Polja na području određenom za kamenolom, niti u njegovoj neposrednoj blizini, nema zaštićenih kulturnih dobara, ali ni dobara sa potencijalnim kulturim vrednostima, bez obzira na to što je 2012. dala saglasnost za arheološka istraživanja tog lokaliteta!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIORITET ELENA GRUPE:Sprečiti stečaj u Vektra Boki