PROSE OD VLADE, KRPE MILOV DUG: Kabinet predsednika Crne Gore "jedva preživljava", opstanak uslovljen s pola miliona

V. KADIĆ

23. 06. 2022. u 07:13

SLUŽBA predsednika Crne Gore Mila Đukanovića alarmantno je zatražila od Ministarstva finansija 548.000 evra.

ПРОСЕ ОД ВЛАДЕ, КРПЕ МИЛОВ ДУГ: Кабинет председника Црне Горе једва преживљава, опстанак условљен с пола милиона

Foto Tanjug

Kako navode, od tog iznosa 150.000 evra potrebno je da se izmire dugovanja iz prethodne i ove godine. Ističu da bi nedostajuća sredstva mogla da ugroze rad njegovog tima! Ostatak potraživanja odnosi se na obavljanje njegove funkcije - poput diplomatskih poseta, kakve su bile Vaseljenskoj patrijaršiji ili zemljama članicama NATO.

U dokumentu objavljenom na internet stranici Vlade Crne Gore se navodi da, u cilju privremenog rešavanja nastale situacije, Ministarstvo finansija je predložilo da se 100.000 evra obezbedi iz tekuće rezerve, dok bi ostala nedostajuća sredstva bila predmet razmatranja prilikom eventualne izrade izmena Zakona o budžetu za ovu godinu.

To je izazvalo reakciju bivšeg ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića koji je pozvao Vladu da sprovede u delo usvojenu odluku prethodne vlasti o isplati naknada za bebe rođene ove godine.

- Za isplate naknada za novorođenčad novca "nema", ali zato za potrebe predsednika DPS-a ima - izjavio je Milatović.

U vreme ekspanzije Đukanovićeve vladavine usvojen je Zakon o predsedniku, kome su data široka ovlašćenja, pa i da formira svoje savete, komisije i radne grupe, kao stalna i privremena tela. Sredstva za rad predsednika i ona za ostvarivanje prava po prestanku funkcije obezbeđuju se u budžetu Crne Gore. Uoči pada DPS na izborima 30. avgusta 2020. godine, budžet za službu predsednika iznosio je više od milion evra, dok je za bruto zarade zaposlenih izdvojeno oko pola miliona! Prema pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji službe predsednika, koji je svojevremeno procureo u javnost, predviđeno je zapošljavanje čak 33 službenika, od čega deset savetnika!

Foto Arhiva

Iz Demokratskog fronta su kritikovali Zakon o predsedniku Crne Gore, ocenjujući da je Đukanović "umislio ne samo da je iznad Ustava i države, već i da ima moć da, u skladu sa svojim uzurpatorskom političkom svešću, nameće odluke". Iz ovog političkog saveza su još ranije insistirali da "sva nepotrebna tela, komisije, savete i radne grupe, čije je formiranje dopušteno postojećim Zakonom o predsedniku, treba ukinuti, a stručnu službu predsednika redukovati na optimalnu meru". Isto važi i za obezbeđenje Đukanovića koje je godinama bilo najbrojnije policijsko obezbeđenje od svih najvažnijih državnih funkcionera u Crnoj Gori. U jednom trenutku ga je čuvalo čak 13 pripadnika Uprave policije, ne računajući ostala privatna! Plata predsednika Đukanovića prema imovinskom kartonu iznosi vešto više od dve hiljade evra.

"MILOVA VLADA"

U TIMU Đukanovića su angažovani bivši direktor Uprave policije Veselin Veljović i nekadašnja generalna sekretarka Vlade Nataša Pešić, koja je danas član komisije za stambena pitanja u manjinskoj Vladi! Veljović je savetnik za odbranu i bezbednost, Andrijana Marković je zadužena za odnose sa javnošću, dr Amer Halilović za socijalnu i zdravstvenu zaštitu, Boris Bastijančić je savetnik za ustavni sistem i pravna pitanja, poslanik DPS Petar Ivanović za ekonomiju, Tamara Brajović za spoljnu politiku i Radojka Rutović za identitetska pitanja. Generalni sekretar u službi predsednika je Slavoljub Migo Stijepović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

NAPAD POSLE POVLAČENJA? Ukrajinci tvrde - Rusi granatirali Zmijsko ostrvo