CRNA GORA GRCA, A VLADA ZAPOŠLJAVA JOŠ 400 SLUŽBENIKA: Nastavlja se stara praksa, nakon povećanja broja ministarstava, više i nameštenika

I. D. STOJADINOVIĆ

21. 06. 2022. u 07:52

UPRKOS višegodišnjim najavama da će se optimizovati preglomazna državna administracija, broj funkcionera planira da poveća i aktuelna izvršna vlast.

ЦРНА ГОРА ГРЦА, А ВЛАДА ЗАПОШЉАВА ЈОШ 400 СЛУЖБЕНИКА: Наставља се стара пракса, након повећања броја министарстава, више и намештеника

Foto: Gov.me

Nova vlada, čini se, ima staru praksu, te se u informaciji koja je usvojena na poslednjoj sednici navodi da je plan da se u ovoj godini zaposli još 661 nameštenik, što je 400 više nego što je planirala prethodna vlada u februaru ove godine. Ovakvu odluku pravdaju novom organizacijom državne uprave, odnosno većim brojem ministarstava.

Prema dokumentu koji je Vlada usvojila prošle sedmice, državna administracija će biti "teža" za 661 službenika, od čega će ugovor za stalno dobiti 327 zaposlenih, a 334 će biti zaposleno na određeno vreme. U istom dokumentu navodi se da je najviše novih zapošljavanja planirano u Upravi prihoda i carina, čak 152 službenika. Sledi Uprava za inspekcijske poslove, gde je planirano zapošljavanje 122 lica, a Ministarstvu finansija, kako se navodi, potrebno je još 85 radnika.

Prema planu iz februara, koji je usvojila Vlada Zdravka Krivokapića, u državnoj upravi je do kraja godine trebalo da se zaposli 260 nameštenika. Ipak, Abazovićeva administracija je taj broj uvećala za 400, jer, kako objašnjavaju, sistematizacija radnih mesta neophodna je jer je u maju došlo do nove organizacije državne uprave, odnosno povećanja broja ministarstava sa 12 na 18.

- Kako bi se omogućila popuna upražnjenih radnih mesta u novoformiranim organima, potrebno je razmotriti mogućnost donošenja pojedinačnih kadrovskih planova organa državne uprave za 2022. godinu. Ovo je veoma bitno kako bi se obezbedila neophodna fleksibilnost i mogućnost da organi, odnosno ministarstva ne čekaju druga ministarstva dok pripreme pojedinačni kadrovski plan - navode u Vladi.

U ADMINISTRACIJI 50.000 RADNIKA

MINISTAR javne uprave Maraš Dukaj, pozivajući se na podatke Ministarstva finansija, saopštio je da je na centralnom nivou zaposleno 43.727 službenika u 459 institucija, dok je na lokalnom nivou, u 79 institucija, taj broj 6.775.

- Racionalizacija javne uprave veliki je izazov. Vlada je prošle godine usvojila Strategiju reforme javne uprave 2022-2026, strateški okvir za petogodišnji period, koji će biti dobra platforma za izgradnju javne uprave po meri građana - rekao je Dukaj.

Prema Vladinom dokumentu, Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva neophodno je 30 radnika, Upravi za izvršenje krivičnih sankcija 28 radnika. U Ministarstvu kapitalnih investicija je predviđeno zapošljavanje 29, u Ministarstvu vanjskih poslova 25, Ministarstvu javne uprave je potrebno 17 službenika.

U Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava biće zapošleno sedam ljudi, u Upravi za katastar i državnu imovinu 12, Upravi javnih radova 15, Upravi za šume 11, a u Upravi za ugljovodonike osam osoba. U Ministarstvu odbrane je potrebno zaposliti troje, a u Ministarstvu zdravlja šestoro službenika. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)