KREĆU HAPŠENJA PO CRNOJ GORI? Haški tribunal poslao dosije o 15 osumnjičenih za teške zločine

Tanjug

14. 12. 2021. u 20:54

MEĐUNARODNI rezidualni mehanizam za krivične sudove, u saradnji sa EU, dostavio je vlastima Crne Gore spise predmeta u istrazi o više od 15 osumnjičenih za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje.

КРЕЋУ ХАПШЕЊА ПО ЦРНОЈ ГОРИ? Хашки трибунал послао досије о 15 осумњичених за тешке злочине

Foto: TANJUG/ Xinhua/Wu Wei

U izveštaju, koji je u ponedeljak pred Savetom bezbednosti UN predstavio predsednik Mehanizma, sudija Karmel Ađius, navodi se da se nastavlja saradnja kroz zajednički projekat EU-Mehanizam koji podržava ostvarivanje unutrašnje odgovornosti za ratne zločine.

-Tokom izveštajnog perioda projekat je ostvario značajan rezultat prenošenjem na vlasti Crne Gore spise predmeta u vezi sa više od 15 osumnjičenih za koje se veruje da su odgovorni za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje. Projekat će nastaviti da pruža pravnu i dokaznu podršku nadležnima da pokreću istrage, pripremaju optužnice i procesuiraju osumnjičene za ratne zločine, navodi se u izveštaju, a prenosi RTCG.

Tužilac Međunarodnog reziudalnog mehanizma za krivične sudove, pravosudnog tela koje je preuzelo preostali rad dva tribunala UN za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji, Serž Bramerc obavestio je Savet bezbednosti o napretku koji je postignut u suđenima i žalbama.

Stalne članice Saveta bezbednosti UN iznele su različite stavove o ulozi i opravdanosti postojanja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove. Dok su predstavnici zapadnih zemalja u potpunosti podržavali rad tog suda, Rusija je kritikovala nedostatak aktivnosti na okončanju njegovog rada.

BONUS VIDEO: Ni posle 1000 dana ubice Olivera Ivanovića nisu pronađene

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)