SANACIJA KUĆE, PA NASTAVAK RADOVA: Investitor mora da popravi objekat u Paštrovićevoj, stanari u iznajmljenom smeštaju tri meseca

S. B. M.

13. 11. 2020. u 07:52

PAŠTROVIĆEVU 7, gde se u utorak uveče urušio spoljni zid kuće, kada umalo nisu stradali Dušan (77) i Leposava (75) Živanović, kao i šestočlana porodica Darka Jokića i njihova komšinica Jovanka Ćetković, u četvrtak su obišli građevinski inspektori i naložili prekid radova u susedstvu.

САНАЦИЈА КУЋЕ, ПА НАСТАВАК РАДОВА: Инвеститор мора да поправи објекат у Паштровићевој, станари у изнајмљеном смештају три месеца

Građevinske mašine na Banovom brdu / Foto M. Anđela

Investitor Goran Milovanović, koji je tik do kuće u Paštrovićevoj na Banovom brdu, kopao temelje za buduću šestospratnicu, kaže za "Novosti" da je sve rađeno po propisima.

Prema rečima investitora, koji je dočekao inspektore na terenu, građevinski dnevnik je uredno vođen i potporni zidovi napravljeni su s obe strane otkopa. Kaže da je izvođač radova uradio sve što je trebalo, kako bi gradilište i susedna kuća bili zaštićeni.

- Inspektor je naložio da obustavimo sve radove dok ne vidimo kako ćemo da saniramo oštećenu kuću - priča Milovanović. - Ideja je da porušimo stranu koja se urušila, do nosećeg zida, a onda taj deo ponovo dogradimo. Videćemo da li će inspekcija to odobriti. Dok to ne sredimo, zbog bezbednosti, ne možemo da radimo na gradilištu. Svi ljudi su od trenutka kad se kuća urušila smešteni u hotelu, a u četvrtak smo našli stanove u koje ćemo da ih smestimo. Troškove najma u naredna tri meseca ću sam platiti, dok ne vidimo šta ćemo sa kućom - govori Milovanović.

OPORAVAK

POVREĐENI Leposava i Dušan se oporavljaju. Pušteni su na kućno lečenje. Leposava ima kopču na glavi, ugruvana je, u modricama. Dušan ima prelom noge i rebara. Sada su u stanu kod sina Vladana Živanovića, koji kaže da su i dalje u šoku.

Samo pukom srećom je spasen život devetoro stanara kuće u Paštrovićevoj 7. Grede, cigle, malter i zemlja obrušili su se na Dušana i Leposavu. Darko Jokić, koji na spratu iznad bračnog para Živanović stanuje sa suprugom, dva sina, snajom i majkom, danima je slušao "neko pucketanje". U utorak uveče prva pukotina pojavila se u stanu Jovanke Ćetković, njihove komšinice, da bi se 10 minuta posle toga urušio spoljni zid. Cela dnevna soba Jokića nestala je u ambisu. U Jovankinom stanu urušen je, osim spoljnog zida, i plafon. Dušan i Leposava, samo minut pre nego što se zid obrušio na njih i soba Jokića nestala, uspeli su da se domognu dovratka. To ih je spaslo sigurne smrti.

TEMELj NA ČEKANjU

IZ Sekretarijata za inspekcijske poslove odgovorili su da je građevinska inspekcija investitoru naložila da do daljeg obustavi izvođenje radova.

- Građevinski inspektor je obavio nadzor u Paštrovićevoj ulici. Utvrđeno je da je na navedenoj lokaciji izvršen iskop zemlje za temeljnu jamu i započeto betoniranje potpornih zidova, kao i to da je na ivici temeljne jame urušen deo objekta. Radovi se izvode na osnovu potvrde o prijavi radova i validne građevinske dozvole.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega