ŠUT I GREDE ZATRPALI ŽIVANOVIĆE: U obrušavanju kuće u Paštrovićevoj ulici, tik uz gradilište, povređen je stariji bračni par

S. B. MILOŠEVIĆ

11. 11. 2020. u 22:49

SAMO pukom srećom životi devet stanara kuće u Paštrovićevoj 7 spaseni su, pošto se u utorak nešto posle 22 sata obrušio spoljni zid.

ШУТ И ГРЕДЕ ЗАТРПАЛИ ЖИВАНОВИЋЕ: У обрушавању куће у Паштровићевој улици, тик уз градилиште, повређен је старији брачни пар

Darko Jokić ispred objekta

Grede, cigle, malter i zemlja, obrušili su se na bračni par, Dušana (77) i Leposavu (75) Živanović. Prava drama nastala je tada i za njihove komšije koje su pohitale da ih otkopaju. Posle ukazane pomoći u Urgentnom centru, pušteni su na kućno lečenje. Zidovi na ovoj kući popustili su zbog gradilišta do same kuće i dubokog iskopa koji su građevinari napravili za temelje buduće šestospratnice.

Prema rečima Darka Jokića, koji stanuje sa suprugom, dva sina, snajom i majkom, na spratu iznad bračnog para Živanović danima su slušali "neko pucketanje".

U utorak uveče me je komšinica Jovanka Ćetković pozvala da vidim rupu na njenom zidu koja se otvorila - priča Jokić . - Samo što smo sin i ja u našem stanu hteli da proverimo zid koji je zaklonjen ormanom, kad se sve zatreslo i čuo pad. Otvorio sam vrata sobe i video da je nema, pod, zid, nameštaj, sve je bilo u ambisu, na gradilištu. Kad sam video da su svi moji dobro, sin i ja smo strčali niz stepenice da vidimo gde su Dušan i Leposava. Njima je tu dnevna soba i videli smo da je ceo zid pao tu, a Dušan tu spava.

ZVEZDARA

SLIČAN slučaj dogodio se oktobra 2007. na Zvezdari. Živka Batinić, tada je pukom srećom samo deset minuta pre nego što se srušio zid kuće u Ljubljanskoj 4 izašla iz svog stana. Izvođač radova i tada je bilo preduzeće "Dabovina".

Pošto su vrata bila zaključana, Darko i njegov sin Nemanja su uspeli da razvale jedna vrata, gde ih je sačekao šok. Našli su se u malenoj kuhinji, a iza drugih vrata videli su Leposavu do struka zakopanu u šutu. Razvalili su i ta druga vrata i počeli da otkopavaju nesrećnu ženu. A onda su stigli i do Dušana, koji je potpuno bio zatrpan šutom, tik iza nje.

- Majka ima kopču na glavi, ugruvana je, u modricama i preplašena. Otac ima prelom noge i rebara. Ni on ne zna za sebe. Bog ih je spasao. Tata je ležao na krevetu minut pre nego što se zid obrušio. Čuli su puckanje i krenuli za izlaze iz sobe. Sreća pa su se oboje i tom trenutku našli kod dovratka inače bi na mestu ostali mrtvi - kaže, za "Novosti", Vladan Živanović, koji je roditelje sada odveo u svoj stan.

Jovanka Ćetković, kao i šest članova porodice Jokić, noć su proveli u hotelu. Tamo ih je smestio investitor koji gradi zgradu, i koga su oni pozvali čim su došli k sebi.

- Investitor Goran Milovanović je odmah došao. Smestio nas je u hotel. Videćemo šta će sada biti, i koliko ćemo biti u hotelu. Videćemo da li će nam biti plaćena neka odšteta. Sa tim investitorom već 13 godina imamo sklopljen ugovor. Trebalo je da uzmu i ovaj naš plac, poruše kuću i sagrade zgradu. Ali na to čekamo od 2008. - jada se Darko Jokić.

Porodica Jokić i Vladan Živanović u sredu su tokom dana pokušavali da spasu od stvari ono što se može spasti. Dve dnevne sobe sa nameštajem, stvarima i uspomenama, završile su u iskopu buduće šestospratnice.

Policija je u sredu obavila uviđaj, sačinila zapisnik. I dok je epipa "Novosti" u sredu bila na terenu, kuća je podrhtavala, zidovi pucketali. Investitora "Novosti" nisu uspele da dobiju, kako bismo saznali na koji način će pomoći ovim ljudima, Ujedno, nismo uspeli ni da dobijemo nikoga u preduzeću "Dabovina gradnja d.o.o." koji su zaduženi za izvođenje radova, kako bismo saznali da li su i koje mere preduzeli znajući da je kuća trošna, kako bi se izbegla tragedija.

UREDNA GRAĐEVINSKA TABLA

NA gradilištu u Paštrovićevoj stoji tabla o izvođaču radova, doduše sa unutrašnje strane. Investitor je Goran Milovanović, a projektant "Flov plus". Investitor ima urednu građevinsku dozvolu, a za nadzor je zadužen Momčilo Timotijević. Izvođač radova je preduzeće "Dabovina d.o.o." Početak radova je septembar 2020, a završetak je planiran 2022. Zgrada po planu treba da ima podrum, nisko prizemlje, visoko prizemlje, pet spratova i potkrovlje.

Darko Jokić ispred objekta

 

PUKOTINE I OD MOSTA NA ADI

KUĆA u Paštrovićevoj 7 sagrađena je u prvoj polovini prošlog veka. "Načeta" je, kažu njeni stanari, još sa gradnjom Mosta na Adi, jer su se duboki šipovi pobadali na 20 metara od nje. Tada su se prve pukotine pojavile i izdržala je do utorka. Kopanjem temelja za novu zgradu, otvorili su se zidovi, statika je poremećena i sve se urušilo. Bilo kakva popravka, nije moguća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)