AMBROZIJA KOD DOMA ZDRAVLJA: Beograđani sve češće ukazuju nadležnim službama na pojavu opasnog korova u svojoj okolini

A. VOJINOVIĆ

02. 09. 2020. u 11:00

POLjANA ispred Doma zdravlja Zemun u Ulici Rade Končara 46 zarasla je u duboku ambroziju!

АМБРОЗИЈА КОД ДОМА ЗДРАВЉА: Београђани све чешће указују надлежним службама на појаву опасног корова у својој околини

Novosti

Stabljike ove biljke čija polenova zrna nedeljama muče alergične obujmile su prostor kod ustanove zdravlja, a nadležni ne reaguju, pa se čini da će cvetovi otrovnog korova samo nastaviti da bujaju. Takođe, kod obnovljenog šetališta Lazaro Kardenas u Bloku 45 Novobeograđani su se nedavno opako pobunili jer je zajedno za posađenom travom nikla i ambrozija.

Kako su za "Novosti" rekli u Sekretarijatu za komunalne i inspekcijske poslove, parcelu ispred Doma zdravlja u Zemunu ne održava JKP "Zelenilo-Beograd", pa samim tim nije u nadležnosti njihovog gradskog sekretarijata. Gradska opština Zemun je, s druge strane, prema njima, odgovorna da se pozabavi ovim pitanjem. Međutim, iz ove lokalne samouprave na naša pitanja ostali su nemi.

Novosti

U Bloku 45 kod novog šetališta Lazaro Kardenas, Novobeograđani su pre desetak dana podigli glas, jer je ambrozija počela da raste zajedno sa travom na ovom potezu. JKP "Zelenilo-Beograd" je prilikom obilaska tokom prethodne nedelje uvrdilo da na delu površine u zoni šetališta postoji ambrozija.

POLENOVA ZRNA U "CRVENOJ ZONI"

KONCENTRACIJA polenovih zrna ambrozije u vazduhu u prestonici tokom prošle nedelje bila je u "crvenoj zoni", odnosno visokoj sa tendencijom rasta u tekućoj sedmici, prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine.

- Biljke koje su zatečene na ovoj lokaciji još su mlade i nisu blizu faze cvetanja u kojoj mogu izazvati smetnje kod osetljivih ljudi zbog širenja polena. JKP "Zelenilo-Beograd" je u petak, 21. avgusta, započelo uklanjanje čupanjem iz korena, kao i košenjem - naveli su za naš list iz ovog preduzeća.

Takođe, objasnili su da se uređene površine koje su u sistemu njihovog održavanja redovno kose, a da ako se i dogodi da se na njima razviju biljke ambrozije iz semena one ne dostižu fiziološku zrelost i ne ulaze u fazu cvetanja. A stalnim košenjem u toku sezone potpuno se onemogućava njihov opstanak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri