PODSTICAJI U POLJOPRIVREDI: Ratari od pomoći pazare traktore

G. NOVAKOVIĆ

11. 08. 2020. u 13:00

KRAJEM juna zatvoren je konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za oblasti poljoprivrede na teritoriji Grada Beograda. Na javni poziv odazvalo se 1.634 registrovanih gazdinstava, međutim, bespovratna pomoć još nije podeljena, jer je u toku otvaranje i rangiranje prijava.

ПОДСТИЦАЈИ У ПОЉОПРИВРЕДИ: Ратари од помоћи пазаре тракторе

ULAGANJE Novac će se koristiti i za podizanje plastenika

Na osnovu pristiglih zahteva, jasno je da su ratarima najpotrebniji traktori.

Epidemiološka situacija izgleda da je dodatno podstakla poljoprivrednike da razmotre pomoć Grada i prijave se za subvencije. Kako kažu u Sekretarijatu za privredu, iako je konkurs odlagan zbog vanrednog stanja, odziv je bio veoma dobar, budući da je 20 odsto veći broj prijava u odnosu na prethodnu godinu.


- Ukupan broj prijavljenih gazdinstava na javni poziv iz oblasti poljoprivredne mehanizacije, pčelarstva, stočarstva, voćarstva i povrtarstva je 1.634 - kažu u resornom sekretarijatu. - Podsticajna sredstva još nisu podeljena, ali najviše zainteresovanih gazdinstava je za nabavku traktora. Takođe, poljoprivrednici će pomoć iskoristiti i za podizanje plastenika, nabavku protivgradnih mreža, košnica i vrcaljki.


Iako je prvobitno bilo opredeljeno rekordnih 240 miliona dinara za ovu namenu, situacija sa virusom korona umešala je prste, te su sredstva umanjena. Tako je poljoprivrednicima ukupno bilo na raspolaganju 193,5 miliona dinara. Od toga, najviše sredstava bilo je usmereno upravo za ono za šta su poljoprivrednici najviše i bili zainteresovani. Za nabavku traktora i poljoprivrednih priključnih mašina izdvojen je iznos od 113.510.000 dinara, kao i za mere protivgradne zaštite u iznosu od 40 miliona dinara.


Veći broj bodova za subvencije imaće oni koji se prijavljuju prvi put, vlasnici mlađi od 40 godina, kao i oni koji se isključivo bave poljoprivredom i koji uplaćuju poljoprivrednu penziju. Sve prijave koje su pristigle na adresu Sekretarijata za privredu pre uvođenja vanrednog stanja u martu, uzete su u obzir kada je konkurs ponovo pokrenut.
 

VIŠE ZA PČELARE


PRE četiri godine prvi put je Sekretarijat davao bespovratna sredstva u oblasti pčelarstva. Tada su bila izdvojena to simbolična dva miliona dinara. Sada je opredeljeno 30 miliona, i to ne samo za nabavku košnica, već i za svu opremu, uključujući i topionike za vosak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)