ZA VIKEND 40 STEPENI, A NA ADI NEMA KUPANJA: Zbog održavanja Svetskog prvenstva u veslanju, kupališna sezona traje još danas do 18.30

A. Z. K.

25. 08. 2023. u 13:12

IAKO su meteorolozi za vikend najavili izuzetno visoke temperature, čak i do 40 stepeni, kao i mogući skok celzijusa u septembru, Beograđani će na svoje "more" moći još samo danas.

ЗА ВИКЕНД  40 СТЕПЕНИ,  А НА АДИ  НЕМА КУПАЊА: Због одржавања Светског првенства у веслању, купалишна сезона траје још данас до 18.30

Foto: N.Skenderija

Za mnoge je veliko iznenađenje, ali kupališna sezona na Adi Ciganliji završava se u 18.30. Razlog za zatvaranje je Svetsko prvenstvo u veslanju koje će biti organizovano na Savskom jezeru od 3. do 10. septembra, a pre toga ovde će se naši veslači pripremati za Olimpijske igre. Najavljene visoke temperature za septembar očigledno nisu uticale da se razmotri produžetak sezone posle 10. septembra bar kao "mala uteha" ljubiteljima Ade.

Ovogodišnja kupališna sezona počela je 23. juna i od tada je o posetiocima svakodnevno brinulo skoro 60 spasilaca, koji se danas povlače sa svojih pozicija, pa će ljubitelji kupanja morati da potraže drugo mesto za rekreaciju.

- Sezona se zatvara danas u 18.30, i posle toga na kupalištu neće biti spasilačkih službi i dežurne ekipe Hitne pomoći - rekli su u JP "Ada Ciganlija". - Građani ne treba da ulaze u vodu narednih dana, pošto spasioci neće biti tu. Iako svetsko takmičenje počinje 3. septembra, po završetku sezone na Savskom jezeru će biti organizovane kvalifikacije za Olimpijske igre. Čamci će brzo ploviti jezerom, i zato ne preporučujemo Beograđanima da ulaze u vodu.

Dolazi 2.000 veslača

SVETSKO prvenstvo u veslanju koje će biti organizovano na Savskom jezeru od velikog je značaja za našu zemlju, ali i grad. najavljeno je učešće 2.000 najboljih veslača iz više od 100 zemalja.

Prema zvaničnim podacima nadležnog javnog preduzeća, u proseku je ovog leta tokom nedelje dolazilo od 50.000 do 80.000, a vikendima je brojka išla i do 100.000 posetilaca dnevno. Tokom godišnjih odmora uvek je manje kupača na plažama Ade.

Sezona na Adi se, inače, prethodnih godina zatvarala i 26. avgusta, 3. ili 10. septembra. Vremenske prilike bile su očigledno različite.

S obzirom na prognozirane visoke temperature za predstojeći vikend ne bi bilo iznenađenje da se građani pojave na omiljenom kupalištu bez obzira na izostanak spasilaca. Da li su se u JP "Ada Ciganlija" pripremili za ovu situaciju nije poznato.

Besplatni časovi joge

IAKO će kupališta biti zatvorena, Beograđani će biti u prilici da uživaju u brojnim sadržajima koji će na Adi biti organizovani. Do 3. septembra svi zainteresovani mogu da idu na časove joge koji su besplatni, a održavaju se sveke nedelje u joga parku od 18.00 do 20.00 časova.

Inače, celodnevni boravak na Adi nije nimalo jeftin. Okvirno je cena jednog espresa veća od 200 dinara, a ugostitelji su dodatno naplaćivali šlag ili mleko.

Gazirani i negazirani sokovi koštaju više od 300 dinara, a limunada je dostigla skoro 400. Što se tiče brze hrane, kupači su za pljeskavicu morali da izdvoje oko 400 dinara.

Oni koji su želeli da se odmaraju na ležaljkama, plaćali su po 2.000 dinara na Makiškoj strani. Na novobeogradskoj, gde se ležaljke do ove godine nisu naplaćivale, već su bile dostupne posetiocima kafića, iznajmljivanje jedne koštalo je 300 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona