KLIMA KAD JE TOPLIJE OD 30 STEPENI: Preporuke GZJZ za predškolske ustanove

B.B.

24. 06. 2021. u 15:11

GRADSKI zavod za javno zdravlje je, u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i najavljenim ekstremnim temperaturama, sačinio preporuke o korišćenju klima u predškolskim ustanovama. Kako se navodi, rashladne uređaje treba uključivati kada je spoljna temperatura veća od 30 stepeni.

КЛИМА КАД ЈЕ ТОПЛИЈЕ ОД 30 СТЕПЕНИ: Препоруке ГЗЈЗ за предшколске установе

Arhiva

- U slučaju nižih, ne uključivati rashladne uređaje, jer se mogu obezbediti povoljni mikrotalasni uslovi prirodnim provetravanjem zatvorenog prostora, bez povećanje rizika od širenja virusa KOVID 19, korišćenjem klima uređaja koji recikuliraju vazduh - preporučuju stručnjaci GZJZ. - Optimalna temperatura vazduha zatvorenog prostora, tokom letnjeg perioda, treba da je za 5 do 10 stepeni niža u odnosu na spoljnu, što u letnjim mesecima iznosi od 25 do 29 stepeni.

Za ventilaciju i klimatizaciju zatvorenog prostora preporučuje se primena sistema NERA filterima, koji se moraju redovno održavati, čistiti i menjati. Na unutrašnjim otvorima treba podesiti položaj žaluzina za usmeravnje vazduha tako da prisutne osobe nisu u struji vazdušnog toka. Takođe, kada deca i zaposleni nisu u prostorijama može se povećati stepe hlađenja.

Tokom prošle nedelje u vrtićima je boravilo 32.000 mališana, odnosno 55,2 odsto od ukunog broja upisanih mališana, što je kao u periodu pre korone. Najviše dece je u obdništima u Novom Beogradu - 4.822, Zvezdari - 3.513, Čukarici - 3.432 i Voždovcu - 3.121.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda