Biosens će imati zgradu OTPORNU NA VIBRACIJE: Novosadski institut od jeseni započinje izgradnju jedinstvenog prostora

Z. GRUMIĆ

sreda, 08. 07. 2020. u 17:20

Биосенс ће имати зграду ОТПОРНУ НА ВИБРАЦИЈЕ: Новосадски институт од јесени започиње изградњу јединственог простора

Vladimir Crnojević pored makete nove zgrada Instituta "Biosens" Foto N. Karlić

Projekat od 28 miliona evra, a polovina iz naučnih fondova EU

JEDINSTVENU zgradu u regionu, a i jednu od retkih takvih u Evropi, dobiće jedan od naših najznačajnijih instituta, "Biosens" u Novom Sadu. Za naše pojmove futuristički objekat biće podignut na jednoj od najlepših lokacija u gradu, koja se nalazi na rubu univerzitetskog kampusa, tik uz obalu Dunava.

Ovaj jedinstveni objekat u svom središtu imaće jezgro potpuno odvojeno od ostatka zgrade, koje praktično pliva na specijalnim gumenim nosačima i tako sprečava prenošenje spoljnih vibracija.

- Zgrada je jedinstvena i specifična zbog toga što su nanotehnologije i mikrotehnologije važne komponente razvoja Instituta. Za to su neophodne veoma skupe i sofisticirane laboratorije, čija je specifičnost da imaju nultu toleranciju na vibracije, što znači da bilo kakav spoljni uticaj vozila i drugih vibracija mora biti minimalizovan unutar zgrade - kaže, za "Novosti", prof. dr Vladimir Crnojević, direktor Instituta "Biosens". - Ovo jedinstveno rešenje izabrali smo nakon razgledanja sličnih objekata u SAD i konsultacija sa evropskim partnerima u vodećim istraživačkim centrima u Italiji, Francuskoj, Nemačkoj, Holandiji i Velikoj Britaniji.

STRANCI KADA je osnovan, "Biosens" je imao svega 12 zaposlenih, sad ih je više od 100, a planiraju da u narednih godinu-dve dupliraju kadrovski potencijal.
- Nije lako, ali uspevamo da privučemo ne samo naše mlade stručnjake iz inostranstva, povratnike, nego i strance, pa tako ovde imamo Francuze, Induse, Grke, Špance... - navodi Crnojević.

Novosadski "Biosens" nedavno je dobio "zeleno svetlo" za sprovođenje tendera za izbor izvođača radova na izgradnji nove poslovne zgrade, u kojoj će biti instalirana najsavremenija istraživačka oprema. Ova naša mlada i međunarodno priznata multidisciplinarna naučna institucija, koju je Pokrajina osnovala pre pet godina pri Univerzitetu u Novom Sadu, prevashodno se bavi primenom informacionih tehnologija u poljoprivredi, a kroz naučni projekat "Antares" kvalifikovala se da bude jedan od vodećih centara izvrsnosti u Evropi.

- Taj projekat vredan je ukupno 28 miliona evra, od čega 14 miliona evra dolazi direktno iz naučnih fondova EU u okviru programa "Horizont 2020", a ostatak iznosa obezbedila je Republika Srbija uzimanjem kredita kod EIB za naučnu infrastrukturu i odatle se investira u novu zgradu i opremu - objašnjava prof. dr Crnojević.

Rok za davanje ponuda je 17. jul, datum posle kojeg će biti poznato ko će graditi taj savremeni objekat. Prema uslovima tendera, radovi bi trebalo da počnu 1. oktobra, a od tog datuma izvođač ima rok od 600 dana da završi zgradu površine veće od 7.200 kvadratnih metara, što znači da bi u novo zdanje zaposleni mogli da se usele sredinom 2022. godine.
Foto Institut "Biosens"DIGITALNO OSIGURANjE U AGRARU

INSTITUT je veoma dobro pozicioniran u evropskom istraživačkom prostoru, a na domaćem terenu radi mnoge naučne projekte za Ministarstvo poljoprivrede i druge institucije.

- Ceo sistem subvencija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu radi po modelu koji je razvio "Biosens" - naglašava prof. Crnojević.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije