Ekološki akcident na kanalu kod Srbobrana: Tone mrtve ribe, ali krivca nema

Z. RAJIĆ

11. 11. 2019. u 08:15

Еколошки акцидент на каналу код Србобрана: Тоне мртве рибе, али кривца нема

Među uginulim ribama i krupni primerci, neki i od 30 kilograma Foto EPV

Inspekcija još nije otkrila ko je odgovoran. Ekolozi: Zagađivača štiti uredba da je prečistač obavezan od 2025.

NI posle nedelju dana nije otkriven krivac za pomor ribe na Velikom bačkom kanalu kod Srbobrana. Nepobitno je utvrđeno samo da je zagađenje stiglo iz smera Vrbasa, Kule i Crvenke, a pecaroši procenjuju da je uginulo više od 10 tona ribe. Ekolozi i ribolovci su ogorčeni na nadležne u JVP "Vode Vojvodine", najpre zbog izjave da pomor ribe ne predstavlja ekološku katastrofu, a potom i zbog tvrdnji da je posle akcidenta uklonjena sva uginula riba i poboljšan kvalitet kanalske vode.

PROČITAJTE JOŠ - EKOLOŠKA KATASTROFA: Masovni pomor riba na Srebrnom jezeru

- Na Kanalu se oseća trulež od uginulih smuđeva, štuka, somova, bucova i tolstolobika, kao i smrad materije koja je ugušila ribu. Uginulo je mnogo krupnih primeraka, neki i od 30 kilograma. Babuška, koja je najotpornija, i dalje "zeva" hvatajući kiseonik, što je dokaz da voda nije pročišćena. Uništeno je prirodno mrestilište oko mosta. Šteta je neprocenjiva - naglašava Branislav Čobanov iz USR "Šaran".

PROČITAJTE JOŠ - Pomor ribe u Raški i Ibru

U Vrbasu, Kuli i Crvenki, napomenuto je u saopštenju "Voda Vojvodine", registrovano je 18 zagađivača čiji rad može da se dovede u vezu sa pomorom ribe na VBK.

- Nema ih toliko, nego svega šest zagađivača, po tri u Crvenki i Vrbasu, a u Kuli već dugo ne radi nijedan industrijski pogon. Sve te vanredne inspekcijske kontrole su "šminka" za javnost da bi se prikrilo stvarno stanje. Kad bi se zagađivač i otkrio, u šta ne verujem, ne bi bio kažnjen, jer po uredbi Vlade RS ne mora da ugradi prečistač otpadnih voda pre 2025. godine. Zato bi tu uredbu trebalo hitno ukinuti - rekao je predsednik Ekološkog pokreta Vrbasa (EPV) Ratko Đurđevac, koji je u Srbobranu organizovao skup na temu "Šta civili mogu da urade da se ovo ne ponovi".

Foto L. Parački

Đurđevac je kazao da bi zagađenje, koje je uzrokovalo pomor ribe, bilo znatno ublaženo da su "Vode Vojvodine", kao staratelj VBK, blagovremeno pustile dovoljnu količinu sveže vode sa prevodnice kod Kucure.

- Trajno rešenje bilo bi osnivanje nacionalne laboratorije za analizu otpadnih voda, a Ministarstvo zaštite životne sredine bi trebalo da nabavi mobilne laboratorije za brzo uzorkovanje vode kad se dogode akcidenti - istakao je Đurđevac.

VANREDNA SITUACIJA

Sa skupa ekologa, ribolovaca i aktivnih građana u Srbobranu upućeno je više pitanja nadležnima povodom masovnog pomora riba.

- Zašto se nije sastao Opštinski štab za vanredne situacije? Zar prodaja mrtve ili prigušene ribe nije ugrožavanje bezbednosti građana? Da li su Dom zdravlja u Srbobranu i Opšta bolnica u Vrbasu zabrinuti za zdravlje građana zbog zagađene vode i zagađene ribe na pijacama ili samo dočekuju bolest na svom pragu? - ostala su pitanja bez odgovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

dragan

11.11.2019. 13:36

Saopstite za vreme koje vlasti je doneta ta uredba.Ova uredba je naknadno doneta i doneli su je zagadjivaci s tadasnjim ministrom za zastitu zivotne sredine,