SPECIJALITETI NA ĆUMURU ZOVU GOSTE: Novosti u selu gde se pravi najbolje pečenje u Srbiji

S.BABOVIĆ

07. 09. 2019. u 16:15

СПЕЦИЈАЛИТЕТИ НА ЋУМУРУ ЗОВУ ГОСТЕ: Новости у селу где се прави најбоље печење у Србији

Foto: S. Babović

Od petka se stopanjske pečenjare spremaju za navalicu gladnih posetilaca, koja će trajati i 7. i 8.septembra, u okviru 3."Pečenjijade"
TRSTENIK - SAMO se u jednom selu u Srbiji pečenje jede kao "pica na parče". To je Stopanja,prestonica drumskih kafana na putu Kruševac-Kraljevo, gde skoro 24 sata dnevno crvči najbolje praseće i jagnječe pečenje. Ukusna pauza na putu za Čačak, "most" Centralne i Zapadne Srbije, Bih i Crne Gore, stopanjska magistrala uvek je bila puna vozila,pešaka i kafanskih stolova.I gostiju.


Od petka se stopanjske pečenjare spremaju za navalicu gladnih posetilaca, koja će trajati i 7. i 8.septembra, u okviru 3."Pečenjijade", popularne turističko manifestacije. Braća Gašić, Miroslav i Radiša, rade punom parom, uz podršku osoblja. Od ranog jutra zauzeto je skoro svih 110 mesta za sedenje u kafani.


-Navikli smo na gužvu, jer radimo non-stop, tokom cele godine,osim na velike svece i praznike-priča za "Novosti" Radiša Gašić,koji je od malih nogu u ugostiteljstvu.-Imamo našu prasad, tako da su i "zalihe" spremne. Specifičnost kafana u Stopanji je da pečenje uvek mora da je sveže i vruće, što znači da proces od klanja do serviranja traje najduže tri sata, od čega je pečenje oko dva i po sata. Zamrznuto mesto se kod nas ne priznaje!


Pročitajte još: FENOMEN KAFANA: U Stopanju zbog pečenja svraćali Čkalja, Čola, Bajden...


Kada se prase ili jagnje postave iznad bukovog ćumura, mišići moraju još da mrdaju. Tu, posao, naravno nije gotovo, jer pečenje se okreće na visokoj temperaturi, kako bi bilo rumeno i hrskavo.


-Sa poslom se počinje oko sedam ujutro, i dok se ne zanoći, nema gašenja ćumura-kaže za "Novosti" Stopanjac Rade Vitkovac.

Stručni žiri već je prvog dana ocenjivao pripremljene uzorke pečenja i to po kategorijama najbolje jagnjeće,odnosno praseće pečenje i najlepše aranžirana praseća glava.


-Ocenjujemo usoljenost,ukus,kvalitet, složenost i sve te kombinacije utiču na konačan sud-predočava nam predsednik žirija Dragan Mačužić, poznati poznavalac ugostiteljstva iz Vrnjčake Banje, U karijeri sam imao prilike da probam pečenja u celoj bišvoj SFRJ, i nigde zaista nije kao u Stopanji.Ne kaže se slučajno, da se ovde pečenje peče od panja,nakon izbora od "sto panja".
Kako je pečenje brend Stopanje, tako je i mesto postalo brend Trstenika.

-Vrlo smo ponosni na manifestaciju koja slavi i pečenje i Stopanju-ističe za "Novosti" Aleksandar Ćirić,predsednik opštine Trstenik.- Najzaslužniji za tu činjenicu su pre svega naši ugostitelji, a mi se trudimo da im pružimo svaku vrstu podrške. Radili smo dosta i na putnoj infrastrukturi, kako bi ugostiteljska ponuda bila još dostupnija.Da bi mlade zadržali u mestu, počeli smo da gradimo i obdanište, prvo posle više decenija.


KAFANE OD PAMTIVEKA -POČECI kafanskog posla u Stopanji vezuju se za sredinu i kraj 19.veka-priča za "Novosti" mr Jelena Stojković,koja je izučavala fenomen stopanjskog ugostiteljstva.-Stari zapisi spominju Stopanju još 1467, a mehanu-1837.godine.Kafana sa najdužim porodičnoim vlasništvom je iz 1926.godine. Stopanjci su jednako ponosni na sva nasleža koja imaju.


Stopanja ima tek nešto više od 1.000 duša. Ko nema svoju pečenjaru,redovno dolazi u "krajputaške" da se okrepi. Gust i bučan saobraćaj na vrlo frekventnom putu, gde se vozila tiskaju put mora ili Kopaonika, a neretko "silaze" sa auto-puta kako bi se svratilo na pečenje, nikome ne smeta. Na apetit ne utiče ni topla jesen, ni vrelina sa desetine ćumura. Duž cele magistrale koja preseca Stopanju gošćenje s masnim rukama stari je običaj.


STRANCI DOBRODOŠLI U DOMAĆE PEČENjARE


TURISTIČKI radnici očekuju više od 20.000 ljudi u tri dana fešte. Strani turisti,Francuzi,Nemci,Kinezi već su probali pečenje tokom prethodnih manifestacija. Čak 11 pečenjara otvorilo im je vrata, a pored punih ovala mesa, tu su i celovečernji koncerti.

-Imamo dosta izlagača, a pored domaćih pečenjara još tri šatre sa posebnim programima - iznosi Vladimir Jeftić, direktor Turističke organizacije opštine Trstenik.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

joca tref

07.09.2019. 17:35

Mozete da se trtite dok ne svane, ali MB u Mladenovcu, pa tri prazna mesta, pa onda vi Stopanjci i ostali indijanci. Lik okrene jedno 30 jagnjica dnevno (minimum) a nedeljom ne radi jer tako je rekao gospod Bog!

Stopanjac

07.09.2019. 20:36

@joca tref - U stopanji ima 11 kafana koje peku prasice i jagnjice. I svaka od njih dnevno ispece od 30 do 40. Dako da ga najaci smo sto se tice pecenja i kvaliteta naravno

Севера Део

07.09.2019. 19:38

Онда су и једни и други аматери за печењару у ресторан Баралић у Мрчајевцима.