NOVI Zakon o obrazovanju je obavezao škole da od 1. septembra prijavljuju roditelje čija deca neopravdano izostaju sa nastave. I, po svemu sudeći, najviše kazni će platiti Nišlije, s obzirom na to da se pred ovdašnjim Prekršajnim sudom vodi čak 111 postupaka od kojih je, međutim, rešeno samo 16.


Devet zahteva je odbijeno, a izrečeno je šest novčanih kazni od 5.000 dinara - uz jednu opomenu.


Najveći broj prijava protiv nesavesnih roditelja su podnele OŠ "Vuk Karadžić" - čak 75 - te istoimena osmoletka u Žitkovcu, 16. I, dok direktor niške obrazovne ustanove nije želeo da govori na ovu temu, prvi čovek škole u Žitkovcu Milan Dinić objašnjava da se stanje tokom poslednjih nekoliko godina drastično menja, te naglašava da su učestali razgovori sa roditeljima doprineli smanjenju broja prekršajnih prijava.

PROČITAJTE JOŠ - U Nišu i Pančevu više tužbi zbog bežanja sa časova, nego u Beogradu

- Uspeli smo da prepolovimo broj ovakvih incidenata jer ukazujemo ne samo na obaveznost pohađanja nastave, već i visinu globa koje sleduju nesavesnima. Mnoge roditelje to osvesti, pa decu redovnije šalju u školu, a neki stalno menjaju adrese, pa nikada ne dopremo do njih, iako su i njihovi mališani u našoj evidenciji - kaže Dinić i precizira da ako roditelj posle dva dana sam ne opravda izostanke sledi poziv da donese validno opravdanje, a protiv najneodgovornijih se potom piše prijava lokalnoj samoupravi, Centru za socijalni radi i Prekršajnom sudu.

Milan Dinić


Često su u pitanju romske porodice koje nemaju stalno mesto boravka, pa sudski poziv ne može da im se uruči, ali ima i onih koji tvrde da decu u školu ne šalju zbog loše materijalne situacije. Istina je, međutim, da su knjige, probor, pa i garderoba za socijalno ugrožene besplatno obezbeđeni.

PROČITAJTE JOŠ - Po učeniku čak 200 izostanaka!

Poslednjih godina, srećom, raste i svest romskih porodica o važnosti pohađanja osnovne nastave.


PRIMER


- MOJ sin nije redovno išao u školu i nije naučio da čita. Vikala sam, molila, ali uzalud... Sada vodim njegovu decu, da se bar ona opismene i steknu neko vaspitanje, ali je teško u ovoj besparici. Ipak, u školu moraju - kaže Zorica Stanković (na slici) iz Žitkovca.