Novi Sad u trci za titulu grada sa najviše zimskih biciklista

Novosti Online

29. 01. 2018. u 23:07

Нови Сад у трци за титулу града са највише зимских бициклиста

Foto Darko Dozet

Novi Sad trenutno je prvi u svetu po broju biciklista koji zimi svaki dan na i sa posla idu biciklom, a građani su pozvani da pomognu da tako i ostane
NOVI Sad trenutno je prvi u svetu po broju biciklista koji zimi svaki dan na i sa posla idu biciklom, a građani su pozvani da pomognu da tako i ostane.

Naime, više godina unazad Novosadska biciklistička inicijativa i novosadski biciklisti preko sajta Winter bike to work day učestvuju u ovom izazovu, pa je tako i ove godine. Novi Sad je trenutno prvi u svetu, ali sve do kraja takmičenja 9. februara konkurenti su mu Denver, Stokholm, Boulder i Zagreb.

Jasna Žugić iz Novosadske biciklističke inicijative za 021 kaže da Novosađani mogu na jednostavan način do doprinesu da tako i ostane, odnosno da Novi Sad bude pobednik ovog prijateljskog takmičenja.

PROČITAJTE JOŠ - NEVEROVATAN PODVIG: Do Finske biciklom putovao 40 dana

"Svi koji voze bicikl do posla treba da se prijave do 9. februara na sajtu Winter bike to work day, na kraju se sabiraju glasovi i proglašava se pobednik. Ranije je prijava bila nešto komplikovanija, ali sada je veoma jednostavna i traje samo minut, a sve što učesnici treba da urade jeste da napišu adresu gde voze", navodi Jasna.

Jasna dodaje i da postoji poseban izazov za učenike i omogućava čitavim razredima da na zabavan način učestvuju u ovom svetskom događaju. Potrebno je prijaviti školu i odgovoriti na anketu koja ima samo četiri pitanja. Za sada je iz Novog Sada prijavljena samo Srednja škola "Svetozar Miletić" sa 59 učenika, ali je zahvaljujući ovoj školi Novi Sad prvi na listi i jedini grad čiji srednjoškolci učestvuju u ovom izazovu.

PROČITAJTE JOŠ - Samo se jedan odsto Beograđana prevozi biciklom

NSBI će i na simboličan način nagraditi one koji i na nižim temperaturama voze svoje dvotočkaše. Tako će u subotu, 3. februara od 9 časova negde na ulicama Novog Sada, NSBI nagraditi bicikliste bici-doručkom i malom popravkom bicikla. U četvrtak, 8. februara od 18 časova biće organizovana vožnja, a na dan proglašenja pobednika u subotu, 10. februara od 11 časova biciklisti će se uz čaj i knjige družiti u Lemijevoj knjižari. Učesnike takmičenja očekuju i simbolični pokloni Novosadske biciklističke inicijative.


Autor: 021.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije