JOVAN Mitrović, advokat iz vlasotinačkog sela Skrapež, dobio je višegodišnji sudski spor protiv leskovačke Opšte bolnice, koju je tužio, uveren da je njegova supruga Ljubica umrla zbog propusta lekara. Prema presudi Apelacionog suda u Nišu, bolnica će Jovanu i njegovoj deci, Dejanu i Marini, morati da isplati oko 1,35 miliona dinara. Jovan je dobio 300.000, a njegova deca po 420.000 dinara na ime nematerijalne štete, a ostatak novca se odnosi na troškove sahrane, daće i podizanja spomenika.

Sud je utvrdio da je Ljubica Mitrović umrla usled trovanja koje je posledica gnojnog zapaljenja trbušne maramice, nastale usled pucanja slepog creva, a da za vreme lečenja na Internom odeljenju leskovačke bolnice nisu preduzete sve neophodne mere u praćenju stanja i lečenju pacijentkinje. U obrazloženju presude, donete aprila ove godine, navodi se da su učinjeni propusti koji su imali za posledicu neblagovremeno prepoznavanje akutnog gnojnog zapaljenskog procesa u trbuhu, teško pogoršanje stanja i u krajnjem ishodu smrt.

Ljubica je u Urgentni centar leskovačke Opšte bolnice primljena 6. septembra 2008. godine sa bolovima u stomaku, povišenim krvnim pritiskom i dijabetesom.

ZAKASNILI KADA je Ljubica umrla, tadašnje rukovodstvo bolnice je isticalo da je interna kontrola pokazala da je pacijentkinja sa zakašnjenjem prevezena na Odeljenje hirurgije, jer su lekari, prilikom ispitivanja, dobijali lažne kliničke nalaze, a da je slepo crevo bilo uvijeno u trbušnu maramicu, što je dodatno otežavalo dijagnozu.

- Umesto da bude hospitalizovana na hirurgiji, zbog propusta hirurga, ona je smeštena na Interno odeljenje, a tačna dijagnoza joj je postavljena tek posle devet dana. Danima je, sa slepim crevom koje je puklo, lečena lekovima za smanjenje šećera u krvi i analgeticima. Imala je bolove, proliv, povraćala je... Niko od internista nije zatražio kontrolni pregled trbuha, što bi joj sigurno spaslo život - naglašava Jovan Mitrović.

Ljubica je 15. septembra, pošto je stomak počeo da joj otiče, operisana, ali je četiri dana kasnije preminula.

- Znam da nikakva presuda nju ne može da vrati, niti je ovaj novac ikakva satisfakcija, jer nje više nema. Bio sam uporan, jer bi slična sudbina mogla da zadesi neke druge ljude i zato sam tražio odgovornost bolnice i njenih lekara - ističe Mitrović.

On kaže da je sa bolnicom postigao dogovor o isplati dosuđene odštete i troškova na više rata, kako ne bi ugrozio poslovanje ustanove i pacijente koji se tamo leče.

PROCES PROTIV LEKARA JOŠ TRAJE

OSNOVNO javno tužilaštvo u Leskovcu je, postupajući po Jovanovoj krivičnoj prijavi, pre dve godine podiglo optužnicu protiv penzionisanog hirurga i sedmoro internista bolnice u Leskovcu. Oni se terete da su prilikom lečenja Ljubice Mitrović nesavesno postupali i prouzrokovali pogoršanje kod pacijentkinje koja je preminula zbog sepse, a posle zakasnele operacije slepog creva. Lekari su negirali krivicu, navodeći da su postupali prema pravilima struke. Ovaj postupak je još u toku.