Novi skandal u “belom sportu”. Doping i klađenje je nešto što se često povezuje sa tenisom. Ovopga puta su Nemci otkrili šokantne detalje. Naime, prema istraživanju "ZDF-a" i "WELTA" otkriveno je da se vodi istraga protiv nemačkog tenisera Maks.H zbog nameštanja mečev, a navodi se da je u ovaj skandal umešan i jedan teniser iz TOP 30 koji ima tri osvojene titule na ATP turu.

Istraga traje više od godinu dana, a oko 135 igrača širom sveta je umešano u nameštanje, uključujući i tenisere iz Belgije, Francuske, SAD i Španije. Kako ovaj nemački portal tvrdi, američki FBI je obavestio belgijske istražitelje.

Reč je o mreži jermenske mafije koja se masovno širi preko sedam zemalja u Evropi. Ona je jako inteligentna i varaju na veoma visokom nivou!  Oni imaju ljude koji su odgovorni za račune, koji peru novac i koji uspostavljaju kontakt s igračima“,priča zamenik javnog tužioca Belgije, Erik Biskop!

Eksperti procenjuju da se u tenisu vrti i preko 1.6 triliona evra! Kriminalci koriste ovo tržište za svoje dobro, Serđo D'Orsi iz Europola kaže: "Mafija i sindikati širom sveta koriste mečeve da bi oprali novac"

Kako dalje navodi ovaj portal, dva glavna razloga što je tenis idealan za nameštanje su ti što je mnogo lakše da se manipuliše individualnim sportom pošto su manje igrača umešana u nameštanja, a drugi razlog je ogromna svota novca koja je kao u fudbalu utiče na tržište!

Jedinica za integritet u tenisu (TIU) suspendovala je više od 20 tenisera i teniserki ove godine.

Za "WELT" je govorio Marko Trunđeliti, nekada 112. teniser sveta, koji je bio kontaktiran da namesti meč!

Postoje profesionalci u najboljih 50 koji su nameštali mečeve. Ne možete da kažete da se namešta samo na manjim nivoima u tenisu. Ne, to se dešava na svim nivoima“, rekao je ovaj argentinski profesionalni teniser.

Na ovu temu je progovorila i Nemica srpskog porekla Andrea Petković koja je otkrila da poznaje profesionalne tenisere kome su prilazili sa zahtevima da nameštaju meč.

Ona kaže da su uglavnom kontaktiraju muškarci i žene iz siromašnijih zemalja, tačnije "oni koji ne mogu da priušte da otputuju, oni koji zavise od novca"!

(Alo)