ŠTO ZASADE, TO POJEDU ZA UŽINU: Kako je Novosađanka Vesela Mačkić postala kandidat za najbolju učiteljicu na svetu (FOTO)

Lj. P.

27. 04. 2021. u 16:00

VESELA Mačkić, učiteljica novosadske Osnovne škole "Ivan Gundulić", najbolji je edukator na nacionalnom nivou, a uskoro bi mogla da ponese i titulu najbolje učiteljice na svetu.

ШТО ЗАСАДЕ, ТО ПОЈЕДУ ЗА УЖИНУ: Како је Новосађанка Весела Мачкић постала кандидат за најбољу учитељицу на свету (ФОТО)

Foto: N. Klarić

Na konkursu svetskog takmičenja Global Teacher Prize našlo se i ime ove nasmejane, požrtvovane i iznad svega omiljene učiteljice.

A ako pitate bivše i sadašnje njene učenike i njihove roditelje, ona je za njih od prvog dana u školskim skamijama - najbolja na planeti, i to s radošću i ushićenjem ističu.

- Uzbuđena sam zbog učešća na ovom konkursu, i kada sam podnosila prijavu, nisam bila sigurna da li je to ispravno - kazuje nam učiteljica Mačkić, okružena svojim mališanima, kako voli da kaže za svoje đake. - Udruženje "Živojin Mišić", koje me je proglasilo za pobednika na nacionalnom takmičenju me je podstaklo, i nadam se da ću dostojanstveno predstavljati našu zemlju.

Učiteljica sa devetogodišnjim prosvetarskim iskustvom, veliki je inovator, a časovi su vrlo kreativni, pa je zajedno sa đacima razvila eko-baštu u kojoj svi učenici škole sade povrće, brinu o njemu, i na kraju jedu ga za užinu i zdravo se hrane.

- Smatram da generacije koje odrastaju uz računare treba vratiti prirodi - nepokolebljiv je stav učiteljice Mačkić. - Gradivo se ne uči samo u učionici, a cilj edukacije je da stečeno znanje bude trajno a važno je da deca razvijaju veštine koje će im biti potrebne u budućnosti. Nama trebaju deca koja će usvojiti znanja i znati da ih primene. Radeći sa sa biljkama, đaci bez bojazni od neuspeha usvajaju gradivo, ispoljavaju kreativnost i prepoznaju svoje mogućnosti.

Sto pored table i veliki prozori poslednje učionice na drugom spratu osmoletke "Ivan Gundulić", prepuni su raznog zeleniša. Iz saksija rastu paprika, paradajz, bosiljak, žalfija, matičnjak. U mnoštvu biljaka, izdvaja se saksija sa malim plodovima paprike, koje će mališani učiteljice Mačkić, uskoro u slast pojesti za užinu. Bez ijedne greške, prvačići, iako odrastaju na asfaltu, prepoznaju svaku biljku koju su sa svojom učiteljicom posadili i o njima svakodnevno brinu.

PEVANjE HIMNE

DO pandemije korone, svakog ponedeljka, prvi čas u učionici učiteljice Mačkić je započinjao pevanjem himne Srbije "Bože pravde". Zbog trenutne situacije i poštovanja mera zaštite, ova praksa je izostala.

- Čim se stvore dobri uslovi, nastavljamo sa našom tradicojom - otkriva nam učiteljica. - Na taj način razvijamo i ljubav prema našoj zemlji. Bila sam razočarana kada sam videla da i mnogi stariji ne znaju tekst naše himne, pa čak ni njen naziv.

- Svi zajedno se zalažemo za očuvanje životne sredine - ističe naša sagovornica, napominjući da prikupljaju PET ambalažu, staru hartiju, čepove, limenke - ponosna je na svoje đake učiteljic Mačkić, koja je sa njima snimila više od deset edukativnih televizijskih emisija.

U svom radu sa decom, učiteljica Mačkić, i sama sportista, vicešampion Srbije u 2019. godini u triatlonu, akcenat stavlja i na fizičku aktivnost, te ne čudi što svi njeni đaci znaju da plivaju i kližu na ledu.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri